В съответствие с американските и европейските санкции срещу Москва, много американски компании спират дейностите си в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "ЕксънМобил" (ExxonMobil), "Епъл" (Apple), "Боинг" (Boeing) и други американски гиганти вече обявиха, че се дистанцират от Москва след инвазията в Украйна.

Техните решения имат различни последици - от отлагане на пускането на нов филм от "Дисни" (Disney) в кината до оттегляне от многомилиарден проект за петролния гигант "ЕксънМобил".

В същото време голяма арабска банка прекъсва връзките си с руски финансови инститиции.

От петрола до смартфоните

"ЕксънМобил" реши да не участва в нови проекти в Русия и е започнала да изтегля американските си служители, които работят в Русия, заяви информиран източник, цитиран от Ройтерс. Сред отзования персонал са и сътрудници в мащабните операции за добив на петрол и газ на остров Сахалин в Далечния изток.

Гигантът на смартфоните "Епъл" спира да продава продуктите си в Русия и ограничава услугите на марката, включително "Епъл пей" (Apple Pay). Подобно на "Гугъл мапс" (Google Maps), "Епъл също спира да предоставя директна информация за трафика в Украйна чрез "Епъл планс" (Apple Plans), за да не дава на руснаците информация за позициите на цивилни, военни и съпротивата в страната.

BP заяви в неделя, 27 февруари 2022 г., че ще продаде своя дял от 19,75 на сто в държавната руска петролна и газова компания Роснефт, който притежава от 2013 г. Британската компания също така заяви, че нейният главен изпълнителен директор Бърнард Луни и бившият изпълнителен директор на BP Боб Дъдли незабавно ще се оттеглят от борда на Роснефт.

Ударът по финансовия сектор

Западните банки се подготвят да приложат санкциите относно системата SWIFT за банкови трансакции. Предвидени са изключения, за да се осигурят петролните и газови доставки от Русия за Европа, но целта на ЕС е да се попречи на около 70 процента от руския банков пазар да има достъп до международната платежна мрежа.

Американските филиали на банковите карти "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard) обявиха, че блокират трансакциите с много руски финансови институции.

"Американ експрес" (American Express) съобщи, че спира сътрудничеството с партньори в Русия, предаде ТАСС. Става въпрос за един партньор, издаващ банкови карти, и още няколко, които използват неговата платежна система. От самото начало на кризата компанията се съобразява със санкциите на САЩ и е преустановила сътрудничеството с банки партньори в Русия.

Санкциите засягат и транспортния сектор

Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) спира доставката на части и техническата поддръжка за руските авиолинии, съобщи Ройтерс. Съобщението беше направено късно снощи на фона на множеството забрани за авиационния сектор от ЕС и САЩ, включително за самолети на лизинг, доставка на нови самолети и осигуряване на части. Появиха се и някои потенциални затруднения с плащанията след блокирането на достъпа на Русия до SWIFT.

Компаниите за самолети под наем имат срок до 28 март да прекратят всички договори, но ръководители от сектора изразиха съмнения, че руските авиокомпании ще изпълнят нарежданията да върнат самолетите.

Заводът "Соллерс Форд" обяви, че от утре преустановява производството си в Русия във връзка с решението на "Форд мотър къмпани" (Fort Motor Company) за временно спиране на съвместната дейност със "Соллерс", съобщава ТАСС.

Голяма арабска банка спира връзките с Русия 

Дубайската "Машрекбанк" (Mashreqbank) е спряла кредитирането на руски банки заради повишения риск в хода на руско-украинската война, като преразглежда също и съществуващата си експозиция в Русия. Това съобщиха пред Ройтерс два информирани източника.

Руски финансови институции са част от кредитното портфолио на банката за развиващи се пазари, което "Машрекбанк" увеличи през последните години, за да разшири дейността си извън Близкия изток, отбелязаха източниците.

Експозицията се състои основно от краткосрочни или едногодишни заеми за банки, каза един от източниците.

"Машрекбанк" отказа да коментира информацията.

Това е една от първите банки в Близкия изток, която спира връзките с Русия.