Германският канцлер Олаф Шолц призова бившия канцлер Герхард Шрьодер да подаде оставка от многото заемани от него постове в руски държавни предприятия, предаде ДПА.

"Моят съвет към Герхард Шрьодер е, в крайна сметка, да се оттегли от тези постове", заяви Шолц вчера по обществената телевизия Цет Де Еф. Той отбеляза, че ролята на бившия германски канцлер в такива фирми не е частен въпрос и че позициите във властта вървят в комплект със задължения, които "не свършват, когато вече не заемате поста".

Шрьодер заема постове в руските енергийни компании Северен поток 1 и 2, в петролната компания Роснефт и наскоро обяви, че поема пост в Газпром. Бившият канцлер отдавна беше критикуван за връзките си с Русия, но тези критики се засилиха след нашествието на Москва в Украйна.

Лидерите на водената някога от Шрьодер Германска социалдемократическа партия Саския Ескен и Ларс Клингбайл изпратиха на бившия канцлер писмо, в което настояват той да се откаже от постовете си. Клингбайл заяви след среща на партийното ръководство вчера, че се надява да получи бърз отговор.

Канцлерът Шолц добави вчера по Цет Де Еф, че е необходимо спешно да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня и да започнат преговори за бързо изтегляне на руските войски от Украйна, предаде Ройтерс. "Колкото и нереалистично да изглежда това в момента, не трябва да спираме да се опитваме да го постигнем", подчерта той.

"Това, което се случва в момента, е война срещу украинския народ", добави той. Канцлерът предупреди също, че е от жизненоважно значение да бъде предотвратен пряк конфликт между НАТО и Русия. Според него договорените санкции срещу Русия са показали ефект в началната фаза.

Шолц отбеляза, че не вярва, че евентуална смяна на режима в Русия ще реши проблемите на региона, защото демокрацията е нещо, което трябва да дойде от хората. "Няма един бутон, който можете да натиснете, за да решите проблеми", подчерта той.