Заради ситуацията около Украйна Министерството на търговията на САЩ въвежда по-строг режим на експортен контрол за 91 лица (организации, фирми), свързани с Руската федерация. Съобщение за това е получено в четвъртък вечерта в електронната база данни на Федералния регистър - сборник документи на правителството на САЩ, предаде ТАСС.

"Правителството на САЩ смята, че дейността на тези субекти е в противоречие с интересите на външната политика и националната сигурност на САЩ. ... (Те) са участвали, допринасяли или подкрепяли по друг начин руските служби за сигурност, военния и отбранителния сектор, както и военни и отбранителни изследвания и разработки", се казва в документа.

В него се отбелязва, че общо 91 субекта са включени в списъка на подлежащите на затягане режим за контрол на износа. Повечето от тях - 81 - са регистрирани или базирани в Руската федерация. Някои от лица, върху които са наложени ограничения, имат представителства в други държави или са регистрирани извън Руската федерация: в Белиз, Великобритания, Испания, Казахстан, Латвия, Малта, Сингапур, Словакия и Естония.

"Това решение включва юридически лица в редица съюзни държави, включително членки на ЕС и НАТО, но не е мярка срещу онези държави, в които тези субекти са разположени или регистрирани. Това решение се отнася само за изброените лица", подчертват американските власти.

86 са засегнатите юридически и физически лица и на тях ще бъдат отказани разрешения за износ. За още пет субекта - холдинговата компания "Руски космически системи", компаниите "Елара", "Елемент", "Радиоавтоматика" и АО "Научноизследователски институт "Субмикрон" - политиката на отказ от издаване на лиценз за износ също ще се прилага по принцип, но са възможни изключения, ако става дума за "поддържани от правителството на САЩ космически програми".