Седмица след като германското правителство спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", управляван от "Газпром", компанията, която стои зад проекта, уволни около 100 служители. Това показват съобщения в Швейцария, където е базирана Nord Stream 2 AG, съобщи специализираното издание Journal of petroleum technology (JPT).

По-ранните съобщения, че компанията е подала молба до швейцарските власти за фалит, бяха опровергани на 2 март.

В изявление, публикувано на уебсайта на компанията, се казва: "Не можем да потвърдим съобщенията в медиите, че Nord Stream 2 AG е подал заявление за несъстоятелност. Компанията само информира местните власти, че трябва да прекрати договорите със служители във връзка с последните геополитически събития, довели до налагането на санкциите на САЩ срещу компанията."

Изявлението е всичко, което остава от уебсайта на проектната компания, който тя заяви, че затворила почти изцяло "заради сериозни и непрекъснати атаки отвън".

Фирмата също така заяви, че нейните стационарни и мобилни телефонни линии са изключени и че местният доставчик на телекомуникации не е осигурил прехвърляне на телефонни номера "както е обещано и договорено".

Строителството на газопровода "Северен поток 2" оценявано на 11 милиарда долара завърши през септември и в очакване на окончателни одобрения е планиран да доставя по 5,3 Bcf/D (5,3 млрд. куб. м на ден) руски газ.  

Германският канцлер Олаф Шолц каза миналата седмица, че отменя проекта, след като Русия официално призна две отцепили се републики в Източна Украйна. Дни по-късно руските въоръжени сили започнаха мащабна инвазия в Украйна.

Междувременно руското външно министерство заяви в сряда, че решението на Германия да замрази сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" е неприемливо и би довело до необратими щети  в двустранните отношения. Това също така би довело до неизбежно и бързо покачване на цените на газа, цитира съобщението Ройтерс.

Отговорността за последиците от тези незаконни действия, които поставят под въпрос репутацията на Германия като надежден чуждестранен партньор, е изцяло на германската страна, заяви говорителката на дипломатическото ведомство Мария Захарова.

"Вярваме, че сме изправени пред безпрецедентно използване на икономически проект като политическо оръжие срещу нас, което действителност е точно това, в което Западът като цяло и Берлин в частност обичат да обвиняват Москва", допълни тя.

Продължаващият конфликт доведе до това, че някои от най-големите европейски енергийни компании прекъсват връзките си с руските си партньори. Това включва BP, Shell и Equinor, като всички те обявиха тази седмица планове за освобождаване от участията си в руски съвместни предприятия - ходове, които могат да доведат до отписвания на 30 милиарда долара, отбеляза JPT.

Италианският производител на петрол и газ Eni се присъедини към оттеглянето на 1 март, като обяви плана си да продаде дела си в газопровод, управляван от "Газпром". Газопроводът "Син поток" транспортира руския газ до Турция през Черно море.

Задълбочаващите се санкции, наложени от САЩ и европейските държави, се прехвърлят и върху друг проект за тръбопровод - в Казахстан. Ройтерс съобщи, че 1,2 милиона B/D (барела на ден), които преминават през тръбопровода Caspian Pipeline Consortium (CPC), се сблъскват с трудности при намирането на купувачи. Това се дължи главно на факта, че част от суровия петрол в тръбопровода се смесва с руски сортове заедно с използването на товари в руско пристанище.