"Гугъл" (Google) стана поредната компания, която обяви, че прекъсва връзките с Русия заради инвазията в Украйна. От днес тя спира продажбата на онлайн реклами в Русия, включваща онлайн търсачката й, видеоплатформата "ЮТюб" (YouTube) както и външни издателски партньори, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

От началото на офанзивата на Москва в Украйна миналата седмица много международни компании преустановиха връзките си с Русия.

"Туитър" (Twitter) и "Снап" (Snap) също обявиха подобни мерки.

Компанията за наемане на квартири чрез платформа "Еърбиенби" (Airbnb) също обяви, че спира дейността си в Русия и Беларус.

Нейният съосновател и генерален директор Брайън Чески, цитиран от АФП, посочи в Туитър под изображение на украинския флаг, че групата спира всякаква дейност в Русия и Беларус, без да дава пояснения.

Платформата обяви в понеделник, че ще предложи безплатен краткотраен подслон на 100 000 украински бежанци. Това ще бъде финансирано от компанията и дарители на фонд на "Еърбиенби", както и от хотели.

"Интел" (Intel) осъди руската инвазия в Украйна и обяви, че спира всички доставки за Русия и Беларус, съобщи групата в комюнике.