Кораб напусна украинското пристанище Мариупол за първи път, откакто Русия превзе града и се насочи на изток с товар от метал, съобщи Ройтерс (Reuters). Украйна определи доставката на метал за Русия като грабеж.

"Днес 2500 тона горещо валцувана стомана на листи напусна пристанището на Мариупол", написа Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република в приложението за съобщения Telegram. "Корабът се е насочил към (руския град) Ростов."

Не за пръв път Киев обвинява Русия в грабеж на стоки. На 11 май бе съобщено на базата на сателитни снимки, че руски кораб, пренасящ украинско зърно, е акостирал в Сирия. Смята се, че зърното е откраднато. В началото на месеца Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии.

Русия наложи пълен контрол над Мариупол по-рано през месеца, когато над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал". Русия съобщи миналата седмица, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Превземането на ключовия пристанищен град осигури на Москва сухопътна връзка на континентална Русия и проруската сепаратистка територия с анексирания през 2014 г. Крим.

В последното си вечерно изявление президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на страната му да изнесе 22 милиона тона зърно.

В понеделник президентът Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция. Путин изтъкна, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора. Тези твърдения Зеленски нарече "цинични" и лъжа.