Руски кораб, за който се смята, че пренася откраднато украинско зърно, е акостирал в Сирия, според сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Снимките, направени вчера от "Планет лабс Пи Би Си" (Planet Labs PBC), показват плаващия под руски флаг кораб "Матрос Пожинич" закотвен в пристанището на Латакия.

Корабът е специализиран да пренася насипни товари. Преди седмица той премина край бреговете на Кипър и изключи транспондерите си, посочва АП.

Украйна твърди, че на борда му има 27 000 тона крадено зърно. Според Киев, Русия е опитала да продаде зърното в Египет, но Кайро е отказал да го приеме. Украински дипломати призовават страните по света да не допускат разтоварването на кораба.

Собственикът на кораба "Крейн марин кънтрактър" (Crane Marine Contractor), базиран в Астрахан, Русия, не е отговорил на запитванията от страна на АП за коментар.

В началото на месеца Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии, предаде тогава ДПА. Това количество се равнява на около една трета от запасите на регионите на Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, заяви на 3 май по украинската телевизия заместник-министърът на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от ДПА.

Агенцията припомни тогава, че силовото изземане на зърно от Украйна е историческа рана за страната. Около 4 милиона души загинаха от гладна смърт в периода 1932-1933 г., когато по заповед на Сталин земеделските стопани са насила кооперирани, а зърното им е иззето. Украйна окачествява случилото се като геноцид, известен като Голодомор.

Понастоящем около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани, каза наскоро директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанище и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света.

Износът на зърно от Украйна през април е спаднал до около 923 000 тона срещу 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година.