Гърция съобщи, че са договорени нови четири танкера с газ, които през януари ще пристигнат на терминала Ревитуса. Количества газ са предназначени за България, съобщи Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция.

През януари Гърция е готова да продължи снабдяването с природен газ за България, съобщават от оператора на гръцката газоприносна система ДЕСФА.

В същото време се поддържа стратегически резерв от втечнен газ на терминала. През януари втечненият газ е внос от Алжир, Нигерия и Египет, допълват информацията от гръцка страна.

Терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса до Атина е с двойно увеличен обем, което предоставя техническа възможност да снабдява с газ и България.

Двете страни водят преговори и за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора, съобщават от гръцкото министерство на енергетиката.

Същевременно в Гърция се изгражда нов терминал, заедно с този при Александруполис, който се намира край полуостров Пелопонес. При пускането му в експлоатация това съоръжение ще увеличи капацитета на съхранение на втечнен газ и гаранциите за достатъчно гориво към България, по коментар на специалисти.