Трима премиери от Балканите ще дадат във вторник по обед старт на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис - домакинът министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, премиерите на България и Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Само за два месеца това е втората значителна стъпка в проекта. В края на февруари акционерите на проектната компания "Газтрейд" одобриха окончателното инвестиционно решение за изграждането на т.нар. независима система за природен газ (Independent Natural Gas System) на Александруполис, Гърция. 

Терминалът, който трябва да е готов през 2023 г., ще осигури нови количества газ за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа. Очаква се компании от САЩ, Катар, Израел да бъдат основните доставчици. По този начин проектът ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти

Гръцкият премиер обяви събитието по време на правителственото заседание в петък и подчерта важността на терминала, който, по думите му, ще спомогне за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ не само за Гърция, но и за региона.

Във вторник заедно с други лидери от Балканите ще бъда в Александруполис на новия терминал за складиране и газификация на втечнен природен газ, много важен инфраструктурен проект, който, в комбинация с други инициативи, за по-малко от 20 месеца ще ни даде възможност да диверсифицираме изцяло източниците си за доставки на природен газ не само за страната ни, но и за целия Балкански полуостров, каза Мицотакис, цитиран от МИА и БТА.

Терминалът

С бюджет от 363,7 милиона евро проектът предвижда плаваща платформа за прием, временно съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG) и подводен и сухопътен 28-километров тръбопровод за достъп до националната система. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. 

Проектът бе разработен от консорциума "Газтрейд" (Gastrade) с участието на групата Копелузос (Copelouzos), "Газлог инвестмънт" (Gaslog Investment), ДЕПА Къмършъл (DEPA Commercial), оператора на газопреносната мрежа ДЕСФА (DESFA) и българската "Булгартрансгаз" ЕАД - с дялове от по 20 на сто.

Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. кубически метра годишно.

През 2021 г. ЕС реши да отпусне безвъзмездна помощ от 166,7 млн. евро (199 млн. щатски долара) за проекта. В аргументите на ЕК беше посочено, че терминалът ще подобри сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа.

Терминалът и газовите връзки, които ще осигурява в района

Диверсификация

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на "Газпром", подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло, отбелязват в свое съобщение от правителствената пресслужба.

Газовата връзка с Гърция

В рамките на визитата си в Гърция, следобед премиерът Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Комотини.

Проектът за терминал за втечнен газ близо до Александруполис е ключов за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на източниците

Kарта: entsog.eu/gastrade.gr

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Бум на строителството на терминали за LNG 

Наскоро стана известно, че Португалия планира да удвои капацитета на пристанището си Синес за обслужване на танкери с втечнен природен газ, както да пренасочва този газ към по-малки плавателни съдове, които да захранват европейски страни, зависещи от руските газови доставки, съобщиха информирани източници пред Ройтерс.

Планът, изготвен от португалското правителство, предвижда в краткосрочен план над 2 милиарда кубични метра LNG да бъдат изнасяни през Синес годишно, след което обемът да бъде увеличен до 5 милиарда кубични метра - еквивалентни на годишното потребление на природен газ в Португалия.

Междувременно Естония и Финландия подписаха меморандум за сътрудничество в изграждането на мощности за получаване на LNG. Според меморандума страните планират да наемат плаващ терминал с капацитет за регазификация от най-малко 30 тераватчаса годишно. Разходите ще бъдат поделени.