Германия приключи изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ, в района на пристанището Вилхелмсхафен на брега на Северно море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация към края на годината, като би трябвало да бъде пуснат и втори плаващ терминал за втечнен природен газ - в района на пристанището Брунсбютел на Северно море, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Изграждането на тези терминали идва на фона на опитите на Германия да си осигури повече доставки на втечнен природен газ и да прекъсне своята зависимост от руското синьо гориво, доставяно през газопроводи, отбелязва Ройтерс.

Специална плаваща инсталация за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнения природен газ, която ще бъде използвана от компанията за комунални услуги "Унипер" (Uniper), ще бъде закотвена в района на пристанището Вилхелмсхафен до нов кей, който е разширен. Съоръжението ще може да регазифицира втечнен природен газ, който ще бъде транспортиран до пристанището от специални танкери.

"Новата пристанищна инфраструктура ще бъде оборудвана със съоръжения, чрез които в бъдеще ще може да бъдат внасяни нисковъглеродни енергийни източници, като водород например", заяви министърът на околната среда на провинция Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия получи от Русия миналата година почти една трета от необходимия й природен газ, но целта на управляващите в Берлин е да прекратят до лятото на 2024 г. всички руски газови доставки, каквито все още се осъществяват, отбелязва Ройтерс.

Плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, която трябва да бъде транспортирана до района на пристанището Вилхелмсхафен, е наречена "Хьог Есперанца" (Hoegh Esperanza). В момента тя се намира в корабостроителницата във френското пристанище Брест, по данни на системата за проследяване на кораби на "Рефинитив ийкън" (Refinitiv Eikon).

Плаващата инсталация "Хьог Есперанца" се очаква, напълно съоръжена, да пристигне в германското пристанище Вилхелмсхафен в средата на декември. Тя би могла от януари да преработва товара на пристигащите танкери с втечнен природен газ, съобщи днес говорител на регионалното министерство на икономиката на провинция Долна Саксония.