"Булгаргаз" ЕАД ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис - "Газтрейд" С.А., за 5 300 000 MWh/година, което е 500 млн. куб. м, за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Това гласи решение на служебния кабинет, взето на днешното му заседание.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, "Булгаргаз" ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 г. Той ще бъде организиран при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

С приемането на Проекта на Решение на Министерския съвет за резервиране на допълнителен капацитет от "Булгаргаз" ЕАД в терминала за втечнен природен газ край Александруполис се цели продължаване на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Решението идва на фона на все още липсващия отговор от страна на "Газпром" на запитването ни за подновяването на газовите доставки и преди да пуснем официално интерконектора за азерски газ на 1 октомври.