Стратегически резерви за сигурност за сметка на компанията "Митилинеос" са първите количества природен газ, които ще приеме новият плаващ резервоар, разположен в гръцкия терминал Ревитуса край Атина, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА.

Корабът на компанията "Газлог" (GasLog), който ще функционира като плаващ резервоар, беше закотвен през юли на разстояние от 700 м от терминала и е първият плаващ резервоар в света, който е разположен на толкова малко разстояние от сушата.

Решението за разполагането на плаващ резервоар беше взето от гръцкия енергиен регулатор с цел осигуряване на достатъчно снабдяване с природен газ в контекста на енергийната криза. След конкурс корабът на "Газлог" беше нает за срок от 12 месеца.

С плаващия резервоар капацитетът на съществуващите три наземни резервоара се увеличава със 70 процента от 225 хиляди на поне 375 хиляди кубически метра.

Новият резервоар съхранява стратегически резерви от природен газ, с които Гърция трябва да разполага според плана на ЕС през следващата зима и ще осигурява захранването на предприятия за производство на електроенергия, които не могат да работят с алтернативно гориво.

Процесът на разтоварването на първите 140 хиляди кубически метра газ в плаващия терминал започва днес и ще продължи два дни.