Наред с търговските премеждия, породени от граничните ограничения между ЕС и Обединеното кралство от началото на тази година (след преходния период по Брекзит), на дневен ред дойде ваксинационната война. От двете страни на барикадата са ЕС и британско-шведският производител на ваксини срещу COVID-19 "АстраЗенека", но под ударите попадна Великобритания.

Как и защо

Съвсем логично ЕС предупреди, че ще блокира износа на ваксината на "АстраЗенека", произведена в страни от Общността, ако не получи договорените доставки.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "имаме опцията да забраним всеки планиран износ. Посланието, което отправяме към "АстраЗенека", е: изпълнете договора си с Европа, преди да започнете да доставяте в други страни". Това Фон дер Лайен каза в в интервю за германската медийна група "Функе" на 20 март.

По-важното е уточнението, което направи: ЕС може да "забрани" доставките на ваксини, произведени на континента, за Обединеното кралство.

Британски правителствен източник побърза да определи последните изявления от ЕС като предизвикващи "загриженост".

Дни по-рано, на 17 март, Фон дер Лайен отбеляза, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат ваксини и към онези, в които имунизацията върви по-бързо (като дялове) от тази в ЕС.

По данни от последната седмица по-малко от 12% от населението на ЕС е получило ваксината (от коя да е от одобрените), в сравнение с близо 40% във Великобритания.

"Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания", категорична е Фон дер Лайен - на фона на бавния ход на имунизациите в Съюза.

Член 122 от Договора за ЕС позволява да се вземат мерки, "ако възникнат сериозни затруднения при доставката на определени продукти". Тези мерки могат да включват забрани за износ и отказ от патентни права и права на интелектуална собственост върху ваксините.

Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това, обобщи Урсула фон дер Лайен и даде да се разбере, че не Великобритания е на мушката, а "АстраЗенека".

Този скандал идва много скоро след друг подобен в отношенията между ЕС и Обединеното кралство (Северна Ирландия) - този през януари за "преминаването" на ваксини срещу COVID-19 през ирландската граница.

ЕС твърди, че "АстраЗенека" доставя собствената си ваксина по-бързо в Обединеното кралство, отколкото в ЕС, като този път източник на напрежението изглежда са дозите, произведение в нидерландския завод "Халикс" на компанията.

Дипломат от ЕС потвърди пред Би Би Си (BBC) тази сутрин казаното от Фон дер Лайен, че "тук не става въпрос за ЕС срещу Обединеното кралство. Това е проблем с "АстраЗенека".

Какъв ще е късметът на ЕС

Договорът между ЕС и "АстраЗенека" гарантира доставки на ваксини за ЕС, като се използват производствени бази както в ЕС, така и във Великобритания. В споразуменията компанията уверява, че няма други договори, които да й попречат да изпълни ангажиментите си към ЕС.

"И все пак "АстраЗенека" изглежда дава приоритет на Обединеното кралство за първите X милиона дози - използвайки производствени мощности в ЕС, както и във Великобритания. Въпреки че за това Обединеното кралство няма вина", казва дипломатът от ЕС, когото Би Би Си цитира. "Ако включите 20-те милиона дози AZ ("АстраЗенека"), обещани ни още през декември, това са 120 милиона убождания, които очаквахме от ("АстраЗенека") до края на този месец. Ако ЕС види 30 милиона от тях, ще се смятаме за късметлии."

Ще сработи ли дипломацията

Би Би Си посочва две мнения по темата.

Хелън Уейтли, министър на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания, призова ЕС да се придържа към ангажиментите си за износ и предупреди срещу насаждане на "ваксинационен национализъм и протекционизъм".

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че езикът, използван от Европейската комисия, е "контрапродуктивен", добавяйки: "Опитът да се ... изградят стени около това би навредил само на гражданите на ЕС и на Обединеното кралство".

На фона на напрежението премиерът Борис Джонсън реши да проведе телефонни разговори с някои от колегите си от страни от ЕС тази седмица в опит да разреши спора за доставките на ваксини, предаде BBC. Лидерите на ЕС ще проведат виртуална среща в четвъртък, за да обсъдят забраната за износ на ваксини на "АстраЗенека-Оксфорд" за Обединеното кралство.

"АстраЗенека" мотивира проблемите с доставките за ЕС с факта, че договорите с Общността са подписани по-късно, от тези с Обединеното кралство.

Еврокомисарят по финансовите услуги и финансовата стабилност, ирландката Марейд Макгинес заяви, че не са взети решения за евентуална забрана за износ и призова всички страни да се "успокоят".

Всъщност досега ЕС е отказал износ на ваксина само веднъж - на препарата на "АстраЗенека" от Италия за Австралия. И по думи на говорител на ЕК от 22 март - не за да се противопостави на определен производител, а за да осигури изпълнението на сключените договори за доставки.

Европейската верига за доставки на AstraZeneca

От справка на "Дойче веле" (DW ) разбираме, че "АстраЗенека" си партнира с няколко производители в ЕС, за да разшири производството на своята ваксина срещу COVID-19. В момента ваксината или активното вещество се произвежда в двa завода - в Холандия и Белгия. Белгийският партньор на компанията е "Новасеп" (Novasep). Ваксината се пълни във флакони и се опакова в завод в Десау (Източна Германия) от Ай Ди Ти Биологика (IDT Biologika) и от "Каталент" (Catalent) в Анани, Италия (от този завод бе спрян износ на 200 000 дози за Австралия).

Испанската фармацевтична група Инсуд Фарма (Insud Pharma) също пълни и опакова флакони за ваксината в испанския регион Кастилия Ла Манча (Централна Испания).

Германското звено на руската фармацевтична компания "Ар Фарм" (R-Pharm) също подписа договор за производство на ваксината в базата си в Илертисен (Южна Германия).

Китайската "Вукси Биолоджикс" (Wuxi Biologics) може да използва бивша фабрика на "Байер" (Bayer) във Вупертал, Германия, за производството на ваксината.

ЕС и Великобритания "на ръба" за втори път

В последните дни на януари Европейската комисия първо въведе, но бързо се отказа от забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса през ирландската граница към Обединеното кралство. Задействан бе механизмът за надзор на доставките извън границите на общността.

На практика ЕС първоначално реши да задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, който би върнал граничния контрол между двете Ирландии.

Но рязко се отметна от решението си, след като това намерение предизвика остра реакция в Северна Ирландия, Лондон и Дъблин.

ЕС заяви, че няма да нарушава протокола за Северна Ирландия, но предупреди, че ако ваксини и активно вещество бъдат насочени към трети държави (извън Великобритания и Общността), ще бъдат използвани "всички налични инструменти".

Фон дер Лайен тогава изрази съжаление, че чл. 16 е бил приет като "временна версия", но отбеляза, че ЕК се е постарала бързо да намери друго вариант. "Когато се взимат спешни решения, а през тази кризисна година Комисията взе близо 900 такива, винаги има риск да се пропусне нещо."

Кой как се справя

ЕС се сблъска с производствени проблеми и с ваксините на "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна". Но в последните си изказвания Урсула фон дер Лайен изтъкна, че тези производители изпълняват договорите си с ЕК. До края на първото тримесечие се очаква от първия производител да бъдат доставени 66 млн. дози, а от втория - 10 милиона.

За съжаление при "АстраЗенека" наблюдаваме по-малко от очакваните количества на производство и доставка, това забавя европейската кампания, посочи председателят на Европейската комисия. Тя уточни, че от този производител вместо 90 млн. дози по договор, до края на март ЕС ще получи едва 30 милиона дози.

Фон дер Лайен съобщи, че от април до края на юни ЕС очаква 200 млн. дози от "Пфайзер", 35 млн. от "Модерна", 55 млн. от "Янсен" и 70 вместо 100 млн. от "АстраЗенека".

При "АстраЗенека" се наблюдава увеличение на производството, имам доверие във ваксината, все пак се постара да успокои Фон дер Лайен.

Компанията планира да достави до 3 милиарда дози по целия свят до края на тази година. ЕС е направил първоначална вноска в размер на 336 милиона евро (404 милиона долара), за да осигури до 400 милиона дози от ваксината.