Европейската комисия ще обмисли при необходимост промени в правилата за износ на ваксини срещу ковид, съобщи днес председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя поясни, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати и онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС. Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания. Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това, обобщи тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в последните шест седмици ЕС е изнесъл 41 млн. дози ваксина към 33 страни. Очакваме реципрочност, добави тя.

Председателят на ЕК уточни, че със САЩ свободно се обменят ваксини и суровини за тяхното производство. Досега ЕС е изнесъл към Великобритания 10 млн. дози ваксина, отправяме покана за реципрочност, добави тя.

По нейните думи в ЕС се наблюдава надигане на трета епидемична вълна и това допълнително повишава нуждата от ускорено ваксиниране. Според нея "Пфайзер" и "Модерна" изпълняват договорите си с ЕК и до края на първото тримесечие се очаква от първия производител на да бъдат доставени 66 млн. дози, а от втория - 10 милиона. За съжаление при "АстраЗенека" наблюдаваме по-малко от очакваните количества на производство и доставка, това забавя европейската кампания, посочи председателят на комисията.

Тя уточни, че от този производител вместо 90 млн. дози по договор, до края на март ЕС ще получи едва 30 милиона дози. Фон дер Лайен съобщи, че от април до края на юни ЕС очаква 200 млн. дози от "Пфайзер", 35 млн. от "Модерна", 55 млн. от "Янсен" и 70 вместо 100 млн. от "АстраЗенека".

При "АстраЗенека" се наблюдава увеличение на производството, имам доверие във ваксината, заяви Фон дер Лайен. Тя изрази очакване утре Европейската агенция по лекарствата да даде ясно становище за безопасността на тази ваксина.

Фон дер Лайен уточни, че разпределението на ваксините в ЕС е започнало според броя на населението, но след това страните са договорили преразпределение на полагащи им се количества, които са преценили да не използват. Тя допълни, че ЕС се е забавил с 2-3 седмици в одобрението на ваксините спрямо други страни заради усилията да се убеди, че препаратите са достатъчно безопасни.

До края на лятото ще бъдат ваксинирани едва 10 на сто от човечеството, отбеляза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Той добави, че ЕС е готов "да помогне на Русия" за производство на ваксината "Спутник".