Компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) е намалила прогнозираните доставки на ваксината си срещу Ковид-19 за ЕС през първото тримесечие на годината с около 30 милиона дози. Това е една трета от задълженията й по договор и е 25-процентно намаление спрямо обещанията, дадени миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на документ, с който се е запознала.

Това намаляване е още един удар по европейските ваксинационни планове, които вече бяха забавени заради повтарящи се закъснения на доставките и забавяне на самата ваксинационна кампания в някои държави, отбелязва агенцията.

Документът на "АстраЗенека" е бил споделен с европейски представители и датира от 10 март. Той показва, че компанията очаква сега да достави 30,1 милиона дози от ваксината си до края на март и още 20 милиона дози през април.

На 25 февруари шефът на "АстраЗенека" Паскал Сорио заяви пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март.

Документът показва, че към 24 февруари компанията е оценила доставките си на 34 милиона дози за ЕС в периода януари - март, което е доста под договорената цел от 90 милиона дози.

Новото намаляване последва решението от миналата седмица на Италия и ЕК да блокират доставка на ваксини на "АстраЗенека" за Австралия.

Говорител на компанията да коментира информацията на Ройтерс.

В отговор еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон коментира в Туитър, че е крайно време ръководството на компанията да поеме отговорност и да направи това, което е необходимо, за да изпълни ангажиментите си.