Британският премиер ще се срещне в сряда, 9 декември, вечерта в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

Фон дер Лайен заяви в "Туитър", че с нетърпение очаква британския премиер, за да продължат разговорите си за споразумение за партньорство.

Двамата ще направят опит за излизане от задънената улица в преговорите за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след Брекзит.

На 31 декември изтича преходният период след развода, в който трябва да се постигне сделка за търговските отношения между двете страни. Днес ЕК заяви, че разговорите за търговска сделка могат да продължат и след края на годината. Великобритания на няколко пъти вече изключи това като вариант.

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън проведоха два видеоконферентни разговора в последните дни. И при двата разговора пробив в преговорите не бе постигнат. Двамата лидери изразиха съгласието си, че все още не са налице условията за финализиране на сделката за отношенията след Брекзит между двете преговарящи страни. Те се договориха и да започне подготовката за среща между тях в Брюксел по-късно тази седмица. Сега дойде новината, че срещата им лице в лице ще се проведе в сряда.

Часове по-рано обаче Борис Джонсън заяви, че Великобритания може да обяви край на преговорите за търговските отношения с ЕС след Брекзит и без да бъде постигната сделка.

Джонсън каза, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка, предаде Ройтерс. Но допълни, че ако трябва да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация.

Великобритания и Европейският съюз предупредиха днес, че преговорите по сделката за свободна търговия след Брекзит са на ръба на колапса - малко повече от три седмици преди да се стигне до икономически разрив, който ще предизвика сътресения за бизнеса от двете страни на Ламанша, отбеляза Асошиейтед прес след срещата между зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович и британския държавен министър за Брекзита Майкъл Гоув. Двамата разговаряха за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС. 

Между ЕС и Великобритания остават съществени разногласия по три ключови теми - разпределението на квотите за риболов, единните правила на играта (нормите, които да спазва Великобритания, за да изнася стоки в ЕС) и начина на решаване на бъдещи спорове. Джонсън и Фон дер Лайен подчертаха в съвместно изявление (след първия им разговор на 5 декември, събота), че постигането на споразумение е невъзможно без сближаване на позициите по тези теми.