Европейският съюз и базираният в Обединеното кралство производител на ваксини срещу Covid "АстраЗенека" (AstraZeneca) обещаха да работят заедно за разрешаване на ожесточения спор за забавените доставки за 27-членния блок.

Известното разбирателство дойде след кризисни преговори в сряда, 27 януари, които двете страни определиха като "конструктивни".

Няма пълна яснота около доставките. Според съобщения от миналата седмица, цитирани от Би Би Си (BBC), ЕС ще получи 60% по-малко дози ваксини - около 50 милиона - от обещаното за първото тримесечие на годината. Според други съобщения производителят е предупредил преди няколко дни, че до края на март ще може да достави едва 25 на сто от договорените количества (над 300 милиона дози).

"АстраЗенека" заяви, че може да достави само част от дозите, които обеща за периода  януари-март, аргументирайки се с производствените проблеми в европейските заводи.

Но ЕС заяви, че фирмата трябва да спази ангажиментите си и да достави дозите, като отклони от запасите си във Великобритания.

Какъв "заек" изскочи от преговорите

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис изрази съжаление относно "продължаващата липса на яснота в графика за доставка", цитира я Би Би Си.

"Ще работим с компанията, за да намерим решения и да доставим бързо ваксини за гражданите на ЕС", написа тя в Туитър.

Говорител на "АстраЗенека" заяви, че компанията "се е ангажирала с още по-тясна координация, за да очертае общ път за доставка на нашата ваксина през следващите месеци".

Преди разговорите еврокомисар Кириакидис подчерта, че заводите в Обединеното кралство, които не са имали производствени проблеми, са част от сделката с компанията и трябва да извършат доставките.

"27-те държави-членки на Европейския съюз са единни в позицията си, че "АстраЗенека" трябва да изпълни ангажиментите си от нашите споразумения", каза тя.

Защо "АстраЗенека"

Миналата есен Европейската комисия и "АстраЗенека" сключиха предварителни споразумения и договори за доставка в ЕС на около 400 милиона дози ваксина (300 млн. с опция за още 100 млн.). Договорите предвиждат препаратът да бъде произведен в четири завода - два във Великобритания и по един в Белгия и в Германия.

Въпреки че досега ЕС не е дал разрешение за използването на тази ваксина, производителят е трябвало да започне да трупа количества и да ги предостави веднага след получаването на одобрение, което се очаква в петък, 29 януари. Европейската комисия настоява да разбере къде са ваксините, в които досега от бюджета на ЕС са вложени 336 милиона евро и дали са произвеждани в страни от ЕС. Според ЕК, ако производителят е използвал досега само британските си заводи, следва да внесе количествата от Великобритания.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън изрази увереност в британските доставки. "Ще продължим да доставяме ваксините възможно най-бързо. В момента съм много доволен, че имаме най-бързото разпространение на ваксини в Европа."

Какъв е проблемът с ваксините на "АстраЗенека"

Ваксината, предназначена за Европа, се произвежда главно в Обединеното кралство, въпреки че някои субстанции се приготвят в други обекти на континента.

Както отбелязва преди няколко дни Би Би Си, предполага се, че проблемът е в партньора на "АстраЗенека" в Белгия, свързан с "вирусния вектор" - доставянето на генетичен материал в клетките.

Ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) са ваксини с вирусен вектор.

Брюксел се разтича: какво ще постигне

Белгийската агенция по лекарствата започва проверка в местния завод на "АстраЗенека" край Шарльороа, за да установи причините за липсващите количества ваксини срещу Covid, съобщиха местни медии, на които се позова БТА.

Отбелязва се, че проверката е по настояване на Европейската комисия и е била разпоредена от белгийския здравен министър Франк Ванденбрук. В оценката ще участват представители на Белгия, Холандия, Италия и Испания. В следващите дни предстои да бъде изготвен доклад.

Кръстосън огън

В интервю във вторник за италианския вестник "Република" (La Repubblica), главният изпълнителен директор на "АстраЗенека" Паскал Сорио заяви, че договорът го принуждава да положи всички усилия, вместо да го задължава да спазва определен срок за доставка на ваксините.

Стела Кириакидис заяви в отговор, че тази характеристика на сделката е "неточна и неприемлива". Тя добави, че ЕС отхвърля "логиката първи дошъл, първи обслужен". "Това може да работи в кварталната месарница, но не в договори и не в нашите разширени споразумения за покупка."

А другите ваксини?

Друг голям производител на ваксини - "Пфайзер-БайонТех" (Pfizer-BioNTech), също заяви миналата седмица, че ще свие доставките на продукта заради допълнителната работа, нужна за увеличаване на производствения капацитет в единствения завод на компанията в ЕС - в Пурс, Белгия. ЕС е поръчал 600 милиона дози от тази ваксина, които вече се прилагат на пациенти в страните от ЕС.

Днес дойде новината, че заводът възстановява работата на пълна мощност.