Австралия поиска Европейската комисия да преразгледа решението на Италия да блокира износа на 250 000 дози от ваксината "АстраЗенека" (AstraZeneca).

Европейската комисия на свой ред заяви, че тази забрана е единичен случай и е в отговор на забавените от компанията доставки за страни от Европейския съюз.

За първи път в ЕС бяха задействани правила, които позволяват да се забрани износ от Общността, ако доставчикът на лекарства не е изпълнил задълженията си, какъвто е случаят с "АстраЗенека".

И спреният износ за Австралия от завода на компанията в Анани, близо до Рим, обтегна допълнително отношенията между ЕС и британско-шведската компания.

Австралия заяви, че загубата на "една пратка" няма да се отрази сериозно на разпространението на тази ваксина в страната.

Премиерът Скот Морисън изрази разбиране за решението на Италия.

"В Италия хората умират със скорост 300 на ден. И така със сигурност мога да разбера високото ниво на тревожност в Италия и в много страни в цяла Европа", каза Морисън, цитиран от Би Би Си (BBC).

В същото време говорител на Европейската комисия заяви, че ЕС изнася ваксини към 30 държави, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ, предаде БТА.

Той уточни, че след въвеждането в края на януари на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения.

Вчерашният случай, при който по искане на Италия бе спрян износ на пратка от 250 000 дози ваксина на "АстраЗенека" за Австралия, остава единичен, посочи говорителят. По неговите думи други държави от ЕС също са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още не е подавано до комисията.

Говорителят добави, че ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката. По неговите думи решението на Рим е подкрепено от ЕК заради това, че посоченият производител още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС.

Очакваме производителите, сключили договор с ЕК, да направят всичко по силите си, за да изпълнят поетите задължения към европейските държави, заяви говорителят. Той поясни, че 92 страни не попадат под ограниченията на европейския износ, както и че ЕС доставя ваксини по световния механизъм за съпричастност с бедните държави.

Говорителят добави, че ЕК не следи накъде ще бъдат насочени дозите, спрени от Рим.

ЕК смята, че европейската имунизационна стратегия, основана на шест ваксини, оценени от Европейската агенция по лекарствата, трябва да остане в тази рамка, изтъкна говорителят. Той посочи това по повод действията на отделни страни от ЕС да се снабдят с ваксини от Китай и Русия. По неговите думи ЕС е договорил вече достатъчно ваксини, за да бъдат имунизирани всички пълнолетни европейци.

Каква е рамката от шест ваксини

Досега ЕК е сключила шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".