Китай обвини няколко западни марки за дрехи в продажба на стоки, които могат да навредят на децата.

В предупредителното известие на уебсайта на митническата администрация на страната са изброени 81 артикула, внесени от компании, включително Nike, H&M и Zara, съобщи БиБиСи (BBC).

През март Китай постави на мушка чуждестранни търговци на дрехи в отговор на реакциите от Запада заради твърденията за злоупотреби в района на отглеждането на памук Синдзян.

Същия месец няколко западни държави наложиха санкции на Китай.

Съобщението от Генералната митническа администрация на Китай включва детски дрехи, обувки, играчки, четки за зъби и бебешки шишета, набелязани при проверки от юни 2020 г. до май 2021 г.

Твърди се, че девет партиди памучни рокли за момичета на H&M съдържат "багрила или вредни вещества (които) могат да се абсорбират от тялото през кожата, устата и т.н. и да застрашат здравето".

Същото твърдение се лансира и за детски дрехи, внесени от Zara, тениски за момчета Nike и партиди памучни пижами за момчета Gap.

H&M, Zara, Nike и Gap все още не са отговорили на запитванията за коментар.

Обвиненията от Пекин са последният (засега) удар върху западните брандове дрехи в Китай на фона на международна реакция срещу твърденията за злоупотреби в района на отглеждане на памук Синцзян, населяван предимно с мюсюлмани уйгури.

Няколко големи компании изразиха загриженост относно твърденията, че спрямо уйгурите се прилага принудителен труд.

Онлайн магазините на някои фирми бяха блокирани, а техните магазини бяха заличени от някои дигитални карти.

Китай първоначално се насочи към H&M и Nike, но по-късно и към Burberry, Adidas и Converse.

Докато физическите магазини на H&M в Китай продължават работа, вече не е възможно да се вземе такси до магазините им с помощта на приложение и потребителите не могат да пазаруват онлайн.

Вместо това Китай защитава местните марки.