САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия през първото тримесечие, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на официални данни от германската статистическа служба, предаде БТА. Търговията на Германия със САЩ, общо внос и износ, възлиза на 63 милиарда евро за периода януари-март, докато тази с Китай е 60 милиарда евро, според данните.

През 2023 г. Китай беше най-големият търговски партньор на Германия за осма поредна година, като обемът на търговията възлезе на 253 милиарда евро, макар и това да е само с няколко милиона пред САЩ.

"Германският износ за САЩ расте благодарение на силната икономика там, докато и износът, и вносът за и от Китай намаляват", казва икономистът от "Комерцбенк" (Commerzbank) Винсент Щамер. По думите за промяната допринасят и структурни причини.

"Китай се придвижва нагоре по стълбицата и произвежда все по-сложни модели стоки, които изнася в Германия", посочва Щамер. "В същото време германските компании произвеждат все повече у дома, вместо да изнасят стоки и производство в Китай".

Берлин казва, че иска да намали експозицията си спрямо Китай поради политически причини и обвинява Пекин в "несправедливи търговски практики". Но засега Берлин не предприема активни стъпки, за да намали тази си зависимост.

През първото тримесечие на годината вносът на китайски стоки в Германия е спаднал с 12 на сто на годишна база, докато износът на германски стоки за Китай е намалял само с 1 на сто, посочва Юрген Матис от икономическия институт И Ве (IW).

"Фактът, че китайската икономика се представя по-зле отколкото мнозина се надяват, а американската икономика надхвърля очакванията, допринася за развитието на тенденцията", казва Матис.

В момента 10 на сто от германския износ отива в САЩ, а 6 на сто - в Китай.