Стотици екоктивисти, противопоставящи се на плановете на "Тесла" (Tesla) да разшири т. нар. си гигафабрика в Германия, която е разположена край Берлин, днес се опитаха да проникнат в завода на американския производител на електромобили. Това предаде Си Ен Би Си.

Щурмът им доведе до сблъсъци с полицията, ранени и редица арести.

"Множество неупълномощени лица се опитват да влязат в завода на "Тесла", обяви полицията в Бранденбург чрез публикация в социалната мрежа "Екс" (X).

"Ние сме в процес на предотвратяване на тези действия", посочват служителите на реда.

"Ситуацията е динамична", е обявил говорител на полицията в Бранденбург пред Си Ен Би Си. Той е отбелязал, че редица пътища в района са блокирани заради протестите, предаде БТА.

Активистите организираха импровизиран лагер край фабриката на "Тесла". Те проведоха демонстрация край завода на "Тесла", както и протестно шествие в района на своя лагер. Протестиращите окупираха и близкото летище, разположено в община Нойхарденберг и прекъснаха железопътна услуга като седнаха на релсите, съобщиха от полицията. Седящ протест имаше и на селски път близо до фабриката. Стигна се до намеса на полицията и до редица арести на демостранти.

Видео, потвърдено от BBC, показва как протестиращи пробиват полицейския кордон и навлизат в територията на фабриката. Полицията потвърди, че протестиращите, които са се опитали да влязат в съоръжението, са били възпрепятствани, като няколко души са задържани. Има и ранени, включително трима полицаи, предаде Би Би Си.

В публикация в своята социална медийна платформа X изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск съобщи, че групата не е успяла да проникне в съоръжението. "Защо полицията пуска толкова лесно левите протестиращи? Мъск написа в друг пост.

В сряда, 8 май, Си Ен Ен съобщи, че "Тесла" е помолила служителите си да отсъстват днес от своите работни места във фабриката заради очаквани протести.

Андре Тириг, старши директор във фабриката, отговарящ за производството, е потвърдил за днешното "еднодневно планирано спиране на производството".

Американската компания, ръководена от предприемача Илон Мъск, планира да разшири производствената си база в Германия чрез проекти за изграждане на железопътно товарно депо и складови съоръжения. Очаква се тези съоръжения да й помогнат да избегне зависимостта си от други доставчици, посочват експерти.

Местните жители през февруари гласуваха против планираното разширяване на фабриката. "Тесла" и местните власти обаче не се отказват от него, тъй като вотът няма задължителен характер, посочва Си Ен Би Си.

Фабриката в момента дава работа на около 12 000 души и произвежда около 500 000 автомобила годишно.