Още чуждестранни търговски марки бяха подложени на критики от социалните медии в Китай днес след пропагандната офанзива на Пекин срещу Ейч енд Ем (H&M) заради изразено преди време безпокойство на шведската компания във връзка с "принудителния труд" в далечния западен регион Синцзян, предаде Ройтерс.

Ейч енд Ем отказа да използва памук от Синцзян-уйгурския автономен район заради предполагаеми нарушения на човешките права там, предаде Синхуа.

Управляващата комунистическа партия в Китай се нахвърли срещу H&M и други марки облекла и обувки, сред които Адидас (Adidas) и Найки (Nike) като така отмъщава заради западните санкции, наложени на китайски служители, обвинени в нарушаване на човешките права в северозападната част на Синцян, съобщи Асошиейтед прес.

Пекин отговори, че не приема лъжи и атаки от компании, които правят пари на китайския пазар.

Как се разви скандалът

В понеделник ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на китайски служители, обвинявайки ги в нарушаване на човешките права в Синцзян. Китай отвърна със санкции срещу европейски законодатели, институции и представители на научните среди.

Активисти и някои западни политици обвиняват Китай, че прилага изтезания, принудителен труд и стерилизация на уйгурските мюсюлмани в Синцзян. Китай отрича обвиненията и твърди, че осигурява професионално обучение и че мерките му са необходими за борба с екстремизма.

Вчера Ейч енд Ем влезе в заглавията на китайските държавни медии заради свое старо изявление, че е "дълбоко обезпокоена от доклади на организации на гражданското общество и медии, които включват обвинения в принудителен труд" и че не се е снабдявала с продукти от Синцзян.

Не е ясно защо изявление на Ейч енд Ем, за което медиите съобщаваха миналата година, за района производител на памук, отново е в полезрението на обществеността, отбелязва Ройтерс.

Достъпът до официалния магазин на Ейч енд Ем в платформата за електронна търговия Тимол (Tmall) на Алибаба (Alibaba) бе блокиран, а търсенията на продукти на шведската верига в платформите ДжейДи.ком (JD.com) и Пиндуодуо (Pinduoduo) престанаха да показват резултати, според официалния вестник "Пипълс дейли".

В отговор Ейч енд Ем заяви, че уважава китайските потребители и че е поела ангажимент за дългосрочни инвестиции и развитие в Китай.

И тази сутрин обаче брандът не фигурираше в някои китайски карти за локации на магазини. Търсенията в Байду мапс (Baidu Maps) не даваха резултат. Официалният магазин на шведския търговец на облекло в Тимол не беше недостъпен.

Универсален магазин в Урумчи, столицата на Синцзян-уйгурския автономен район, съобщи на уебсайта си, че е затворил секцията на Ейч енд Ем и поиска извинение от компанията за "разпространение на слухове" и накърняване на интересите на региона и Китай.

Вълненията в социалните медии, предизвикани от призива на правителството да се попречи чуждестранните марки да петнят името на Китай, накараха интернет потребителите да търсят предишни изявления и на други чуждестранни търговци на дребно за Синцзян.

Бойкотът засегна и американската компания за спортни стоки Найки (Nike Inc), която някога също изразила безпокойство за принудителния труд, както и германската Адидас (Adidas).

Много интернет потребители заявиха, че ще спрат да купуват Найки и ще подкрепят местни марки като Ли Нин (Li Ning) и Анта (Anta), докато други откровено поискаха Адидас да напусне Китай.

Китайският държавен таблоид "Глоубъл таймс" съобщи, че компанията Индитекс (Inditex), чиято собственост е марката Зара (Zara), днес е "премахнала тихомълком" изявление за памука от Синцзян от своите уебсайтове на английски и испански език.

Каква е официалната позиция на Пекин

Китай не приема лъжи и атаки от компании, които правят пари на китайския пазар. Така говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин коментира днес на брифинг ситуацията с шведската верига за облекло Ейч енд Ем (H&M).

Едно е ясно. Китайците не приемат, че някои компании се опитват да навредят на Китай, докато печелят пари тук, подчерта тя. Ние отхвърляме използването на лъжи и слухове с цел да се правят нападки срещу Китай и да се накърняват неговите интереси, добави дипломатът.

Говорителката изтъкна, че памукът на Синцзян е един от най-хубавите в света. По думите й твърденията за принудителен труд в Синцзян са лъжи, измислени от антикитайски сили, за да очернят Китай, да подкопаят сигурността и стабилността на Синцзян и да ограничат развитието на Китай.

Санкции и контрасанкции

ЕС санкционира четирима китайски представители заради нарушения на човешките права на мюсюлманското малцинство уйгури в западния Синцзян-уйгурски автономен район.

В отговор Пекин наложи санкции на европейски представители.

Наказателните мерки бяха одобрени от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, като само унгарският първи дипломат Петер Сиярто изрази особено мнение, като ги нарече "вредни" и безпочвени".