Шведският производител на облекла Ейч енд Ем (H&M) обяви, че прекратява всякакви отношения с китайски производител на конци заради обвинения в принудителен труд на уйгури от китайската провинция Синцзян, предаде Франс прес.

Компанията уточни, че не работи с никой производител на облекла от региона и вече не доставя памук от Синцзян, най-големият район в Китай, където се произвежда памук, допълва БТА.

Доклад на изследователския център Острелиън стратеджик полис инститют (Australian Strategic Police Institute (ASPI), публикуван през март, определяше Ейч енд Ем като един от потребителите на програмата за принудителен труд чрез отношенията си с производителя на цветни конци Хуафу (Huafu), който има завод в източната китайска провинция Анхуей.

Ейч енд Ем увери в комюнике, че няма нищо общо с този завод, нито с дейностите на Хуафу в Синцзян. Шведската компания обаче призна, че има търговскии отношения с предприятие на Хуафу фешън (Huafu Fashion) в южната провинция Чжъцзян.

Групата отбелязва, че макар да няма никакви признаци на принудителен труд в това предприятие, ще спре търговските отношения с него през идните 12 месеца. Компанията посочва също така, че ще направи проверки във всички фабрики за облекла, с които работи в Китай.

Западните страни и много международни организации обвиняват Пекин, че извършва масови преследвания срещу уйгурите и че над 1 милион мюсюлмани от Синцзян са интернирани в лагери.

В понеделник американското правителство обяви, че блокира вноса на някои стоки от Синцзян, обвинявайки Пекин, че използва принудителния труд на уйгурското мюсюлманско малцинство.