Реколтата от захарна тръстика в Куба намалява до най-ниския си обем от 1900 г. насам, принуждавайки правителството да внася и оказвайки все по-голям натиск върху местното производство на ром, безалкохолни напитки и лекарства, според официални доклади, двама икономисти и източник от индустрията за ром, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Мигел Диас-Канел каза в края на април, че държавната индустрия е произвела 71 процента от планираните 412 000 метрични тона, или малко по-малко от 300 000 метрични тона, и ще продължи производството и през май.

Куба е произвела 350 000 метрични тона през последната жътва и докато някои захарни заводи остават отворени, добивите рязко спадат през май с настъпването на горещо и влажно време, придружено от летни дъждове.

"Това означава, че ще трябва да внасяме. По-малко захар означава, че има по-малко сироп и алкохол за различни индустрии и, разбира се, ром", коментира кубинският икономист Омар Евърлини.

Управляваната от комунистите карибска островна държава някога е била най-големият износител на захар в света и е произвела 8 милиона метрични тона сурова захар през 1989 г., преди разпадането на бившия ѝ благодетел, Съветския съюз, да предизвика постоянен спад.

По думите на Евърлини правителствените данни, публикувани тази седмица, показват, че производството на алкохол на основата на захарна тръстика, използван за различни продукти от ром до фармацевтични продукти, е намаляло с повече от 50 процента от 2019 г. насам. За това са допринесли също строгите нови санкции на САЩ и пандемията от COVID-19, които подриха зависимите от внос валутни приходи на страната и поставиха началото на изтощителна икономическа криза, която продължава и днес.

Кризата драстично намали доставките на торове, гориво и други суровини, необходими за отглеждане и прибиране на тръстика и резервни части за мелници, опустошавайки реколтата.

В исторически план Куба е консумирала до 700 000 метрични тона захар годишно и е изнасяла останалата част.

За разлика от фармацевтичния сектор и други индустрии, които могат да внасят суровини на основата на захар, производителите на ром трябва да използват кубински съставки, за да поддържат идентичността на марката.

За производството на ром цените на алкохола на вътрешния пазар са се повишили с 46 процента, казва добре познат източник от индустрията, пожелал анонимност.

По думите му някои кубински мелници са отворили за кратко този сезон, само за да произвеждат меласа, която може да се дестилира в алкохол за ром, и това наистина е помогнало, но не се доближава до решаването на проблема.