Германското правителство обмисля да регламентира спасителни мерки за енергийни компании като Uniper в своя закон за енергийната сигурност и може да се окаже, че като крайна мярка може да придобие дял в компанията, съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници.

Германия се опитва да се справи с растящите цени на енергията в енергийното противопоставяне между Запада и Москва след инвазията на Русия в Украйна през февруари и последиците от това върху компании като Uniper.

Uniper засега отказа да коментира, като добави, че към момента получава около 40% от нормалното количество газ от Русия, отбеляза Ройтерс.

Промените в закона за енергийната сигурност се обсъждат в министерствата, съобщиха от Министерството на икономиката.

Мерките може да включват и бързо налагане специфични такси (облагане) като средство за справедливо прехвърляне на тежестта от растящите разходи за енергия, казаха източниците. Повече пояснения не се посочват.

Възможна спасителна програма за Uniper може да бъде моделирана по примера на федералната подкрепа за Lufthansa, която беше спасена от фалит по време на пандемията от коронавирус с помощен пакет от 9 милиарда евро, припомниха източниците.

"Федералното правителство трябва да получи опции по линия на помощта за Lufthansa", каза източникът.

Попитани дали това може да включва получаване на дял в Uniper, източниците казаха "да", но това би било крайна мярка.


Как се спасява фалирала авиокомпания

В средата на 2020 г. Фондът за стабилизиране на германската икономика (WSF) получи негласното право да влезе в Lufthansa с 5,7 милиарда евро собствен капитал. Освен това правителството реши да изкупи 20 процента от акциите за 0,3 милиарда евро.

За да не получи компанията значително конкурентно предимство, проектът предвиди аиопревозвачът да няма приоритетни права за кацане и излитане на самолетите му на най-големите германски летища - Франкфурт на Майн и Мюнхен.


 Uniper е един от най-големите европейски клиенти на руския "Газпром" и страда от намаляващи доставки, заключава Ройтерс.