От днес страната ни ще започне да получава целите количества природен газ по договора с Азербайджан, съобщиха за "Хоризонт" от енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на временната точка за доставка Неа Месемврия.  

По договор по-евтиният в момента газ от Азербайджан (което вероятно ще се отрази на цените за вътрешния пазар) трябва да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е напълно готова, а от енергийното министерство уверяват, че "въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще бъде навреме за предстоящия отоплителен сезон, като се работи активно в посока търговската експлоатация да се случи и по-рано".

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни.

Съвсем неотдавна - на 23 юни, посланикът на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в ексклузивно интервю за азербайджанска информационна агенция "Тренд нюз ейджънси" изтъкна, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан.

Поради липсата на изграден газопровод IGB, през 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД проведе преговори с азерския доставчик и беше постигнато компромисно решение, доставки да се извършват временно в ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване между ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа. За целта, "Булгаргаз" ЕАД в условията на конкуренция и наддаване, закупи капацитет на гръцката газопреносна мрежа, а азерският доставчик осигури капацитет на ТАП, съобщи през септември 2021 г. "Булгаргаз". 

Междувременно правителствената информационна служба съобщи, че премиерът в оставка Кирил Петков ще инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България днес в района на Стара Загора.

Към момента основните строителни дейности са завършени, Успешно са преминали и първите тестове с реални количества природен газ в посока Стара Загора-Комотини. През този месец предстои преносът на газ да бъде тестван и в обратна посока.

92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, каза в края на април по БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, се отбелязва в съобщението от Министерския съвет.

Все още се очаква потвърждение от Европейската комисия относно сертификацията на проектната компания на интерконектора - ICGB, като независим преносен оператор, което е задължително изискване за търговската експлоатация на газопровода, както и още няколко процедури. Техният срок обикновено е 3 месеца, като се очаква в този случай той да бъде съкратен заради важността на газопровода и ползите, които ще има за българския пазар след въвеждането му в експлоатация.

В момента газохранилището в Чирен е пълно малко над една трета - 34,5 на сто и в него има нагнетени 190 милиона кубически метра газ.