Прекъсването на връзките с Русия в областта на ядрената енергетика ще бъде много неприятно, защото АЕЦ "Козлодуй" е руски проект. В голяма степен ние зависим от носителите на тази технология, каза председателят на Агенцията на ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски на годишна пресконференция в сградата на агенцията, цитиран от БТА.

Налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика може да се отрази в управлението на отработеното гориво. Освен това АЕЦ "Козлодуй" може да работи още 30 години. Затова при всички положения атомната централа се нуждае от подкрепата на главния конструктор и главния научен ръководител на проекта, посочи той.

Междувременно президентът Румен Радев каза преди заседанието на Европейския съвет днес, че България ще наложи вето на евентуално налагане на санкции на руската ядрена енергетика. Отчитаме всички области, в които могат да се налагат санкции, но не и там, където са застрашени нашите интереси, каза Радев. 

"Много важно е да внимаваме, когато се надигат такива гласове за налагане на санкции в ядрената сфера с Русия", изтъкна председателят на АЯР. По думите му такива санкции към момента не са наложени. Освен това България не е единствената страна, която зависи от руската технология в Европейския съюз (ЕС). Бачийски припомни, че миналата година по деветия санкционен пакет срещу Русия е издействана дерогация по отношение на корабите, защото е могло да се засегне работата на централата в Козлодуй. Причината е, че ядреното гориво идва от Русия и пристига с кораби до България.

От гледна точка на АЯР трябва много внимателно да се подхожда към налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергия, защото не само работата на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде повлияна, но и нейната безопасност, коментира още Цанко Бачийски.

АЯР смята, че отработеното гориво не трябва да стои в България, а трябва да бъде изпратено за отработка. Това, че не може да става в Русия, не означава, че не може да стане в друга страна. До 2032 г. страната ни няма проблеми да изнася отработеното ядрено гориво, каза той.

Няма опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане без свежо ядрено гориво към момента. За 6-ти блок има гориво до 2027 г., а за 5-ти блок тази пролет ще бъде заредено последното руско гориво и с него може да се работи до април 2024 г. Но ако дотогава не бъде лицензирано горивото на "Уестингхаус", може да се използва това от 6-ти блок. По договорка руската компания ТВЕЛ трябва до 2025 г. да прави по две доставки на година свежо ядрено гориво, обясни още председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Шефът на регулатора гарантира, че няма да се прави компромис с издаването на лицензия за използване на свежо ядрено гориво на "Уестингхаус Електрик Швеция" на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Бачийски изрази притеснението си, че графиците към момента и намеренията на лицензианта да подаде заявление не са много ясни, допълни председателят на АЯР. Причината е, че не всички анализи, които е необходимо да бъдат представени в Агенцията за ядрено регулиране, са готови. "Това, което правим, е да държим тясна връзка не само с нашия лицензиант, но и с Министерството на енергетиката, и правим всичко възможно да ускорим този процес, така че издаването на разрешение да не бъде компрометирано", заяви Цанко Бачийски.

На пресконференцията председателят на ядрения регулатор отбеляза, че през миналата година са възникнали някои събития, които са определени като такива, които са без значимост за безопасността на атомната централа. Общият им брой е под средния.

"Това говори за устойчиво състояние на конструкциите, системите и компонентите на блоковете на централата в условията на тяхната дългосрочна експлоатация", допълни Бачийски.

През изминалата година в АЯР са докладвани общо 4 експлоатационни събития от АЕЦ "Козлодуй", като две от тях са свързани с пети блок и две - с шести блок. Настъпилите през годината събития не са довели до нарушаване на предели и условия за безопасна експлоатация на блоковете. Не са регистрирани промени в радиационната обстановка в централата и превишаване на допустимите нива на облъчване на персонала и населението.

Всички събития са оценени като попадащи под седемстепенната скала за ядрени и радиационни събития, което ги определя като събития без значимост за безопасността, изтъкна Бачийски.

Във връзка със събитията от началото на миналата година, свързани с военния конфликт в Украйна, са проведени срещи с представители на основните ведомства, имащи отношение към изпълнение на националния план за защита в случай на ядрена или радиационна авария. В резултат на това са прецизирани отговорностите и действията на различните ведомства, включително и схемите за уведомяване в случай на привеждане на плана в действие. Определени са и конкретни области за подобрение в националния план, което следва да се отчете при неговата актуализация, добави председателят на АЯР.