АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Фраматом" (Framatome GmbH) подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа.

Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом", съобщи БТА. Служебният министър на енергетиката Росен Христов присъства на събитието.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков каза, че с подписването на това споразумение се слага край на един етап от програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за атомната централа. Той увери, че подходът по изработването на тази програма е прагматичен. Оттук нататък с "Фраматом" ще се положат максимални усилия, за да може целите и сроковете, разписани в това споразумение, да стигнат до финалния контракт. Кирков е убеден, че след това двата блока на АЕЦ "Козлодуй" ще работят дълго, надеждно и без прекъсване.

Старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом" Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. Той изтъкна, че от "Фраматом" са много горди да участват в процеса по доставка на свежо ядрено гориво, тъй като знаят, че атомната централа е от изключително важно значение за страната, особено при производството на енергията.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов добави, че с днешното подписване на споразумението се постига пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Министърът припомни, че преди седмица АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок.

Министърът отбеляза, че в последно време се изпитват редица затруднения с доставките на ядрено гориво от Русия.

Непрекъснатата експлоатация с максимален капацитет на АЕЦ "Козлодуй" е много важна за енергийната и национална сигурност на страната. Затова е направено всичко възможно да се доведат до успешен финал преговорите с двете най-големи международни компании, които се занимават с доставка на свежо ядрено гориво. 

В отговор на журналистически въпрос служебният енергиен министър посочи, че срокът на договора, който ще бъде подписан, е 10-годишен. По думите му ценовите параметри са изключително конкурентни. Христов посочи, че първата доставка на свежо ядрено гориво се очаква да бъде през 2025 г.

Подписването на окончателния договор ще бъде в началото или максимум до средата на следващата година, уточни служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

На 22 декември АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

Срокът на договора с "Уестингхаус" е за 10 години, коментира тогава министър Христов. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво, уточни той.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус". През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ "Козлодуй", изтъкна служебният министър на енергетиката Росен Христов.