Турската агенция за атомна енергия (ТАЕК) е издала на компанията "Аккую Нуклеар", която осъществява проекта за строежа на първата атомна електроцентрала в Турция, ограничено разрешително за строежа на втория блок на АЕЦ "Аккую", съобщи ТАСС, като се позова на Росатом.

Ограниченото разрешително за строеж е издадено след подробна проверка и оценка от страна на ТАЕК на представените документи и е важен етап за лицензирането на строителството на Блок 2 на АЕЦ "Аккую".

С него се разрешава да започнат строително-монтажни дейности по обектите на блока, извън важните за безопасността на "ядрения остров". В рамките на ограниченото разрешително ще започне подготовката на изкопа, инженерните проучвания и други дейности. 

Следващият етап ще бъде получаването на лиценз за строителство и извършване на дейности по изливането на фундаментната плоча на Блок 2 на АЕЦ "Аккую". 

Символичното начало на изграждането на АЕЦ "Аккую" беше дадено на 3 април чрез видеоконферентна връзка от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. 

 

 

 

Междувременно от Росатом обявиха ,че планират през 2019 година да продадат част от своите акции в атомната централа. Според Алексей Лихачев, шеф на държавната компания, става дума за 49% от акциите. Не се съобщава кой ще е купувач, но от руската компания намекнаха ,че освен от Турция има интерес и от инвеститори от Близкия Изток. Цената на атомната електроцентрала е около 22 милиарда долара.