Производителят на луксозни автомобили Порше (Porsche), дъщерна фирма на Фолксваген (Volkswagen), съобщи, че увеличава дяловото си участие в хърватския производител на електрически автомобили Римак (Rimac), предаде Франс прес. Тази сделка може да е свързана с бъдещо придобиване на марката Бугати (Bugatti) от хърватския автомобилостроител.

Надзорният съвет на Порше потвърди в петък увеличението на дяловия капитал в Римак от 15 на 24 процента за 70 милиона евро, с което показа, че разширява стратегическото си партньорство, се посочва в днешно комюнике на компанията, допълва БТА.

Някои медии вече съобщиха преди време, че по-голямата инвестиция на Порше в Римак е свързана с придобиване на луксозната марка Бугати от хърватския автомобилостроител. Брандът е собственост на Фолскваген и на производителя на един от най-скъпите и бързи автомобили в света Бугати Вейрон (Bugatti Veyron).

Порше не спомена днес за подобна операция.

Римак, който бързо се превърна в един от световните лидери в областта на електрическите автомобилни технологии, е основан през 2009 година. За компанията към днешна дата работят 1000 души. Хърватският автомобилостроител продава на невероятни цени спортни автомобили, които могат да достигат скорост от над 400 километра в час.

За Римак и Порше е важно да останат независими компании, каза Мате Римак, основател и шеф на хърватския автомобилостроител. Той е наричан от медиите "Илон Мъск на Балканите".

Шефът на Фолксваген Херберт Дис иска да ускори електрическия преход на групата до 12 марки и да опрости структурите, за да може компанията да се котира по-добре на борсата