Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) запазва основният лихвен процент по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5% годишно, съобщи банковият регулатор след заседанието, което приключи в сряда след 21:00 часа българско време, когато пазарите в Европа бяха затворени. Решението беше взето единодушно от членовете на FOMC (органът за определяне на паричните политики на централната банка) и съвпадна с очакванията на повечето анализатори и икономисти, се казва в съобщението на Фед за медиите.

Лихвата е на най-високото си ниво от 23 години и Фед не я променя на шесто поредно заседание.

Инфлацията се понижи през последната година, но все още е висока

"Последните данни показват, че икономическата активност продължава да се разширява със силен темп. Ръстът на работните места остава висок, а нивото на безработица е ниско. Инфлацията се понижи през последната година, но все още е висока", се казва в съобщението. В същото време в него прави впечатление фразата, че "през последните месеци не е имало по-нататъшен напредък в постигането на целта за инфлация от 2% на FOMC". Целта на Фед е да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план.

"Комитетът смята, че рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са станали по-балансирани през изминалата година, но FOMC остава много чувствителен към рисковете от инфлацията. За достигане на тези цели ние решихме да запазим основаната лихва за кредитите по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5% годишно", се казва в съобщението.

"Когато обмисля промени в целевия лихвен диапазон, комитетът внимателно оценява последаната статистика, променящите се прогнози и баланса на рисковете. Членовете на Фед не вярват, че има смисъл да се намаляват лихвите, докато няма по-голяма увереност, че инфлацията устойчиво се доближава до 2%", пише още в документа.

Федералният резерв ще продължи да намалява обема на активите си

(правителствени облигации и ипотечни ценни книжа) в своя баланс. В същото време, започвайки от юни, Фед ще забави темповете на "количествено затягане" (QT- програма, която преустановява огромните операции за закупуване на активи, извършени в подкрепа на икономиката и пазарите на САЩ), стартирала в началото на 2022 година, като намали месечния лимит за изплащане на държавни ценни книжа до 25 милиарда долара от 60 милиарда долара преди месец. Ограничението за ипотечните облигации ще остане на същото ниво - 35 милиарда долара.

"Ние сме твърдо ангажирани да върнем инфлацията до нашата цел от 2%. При оценката на целесъобразността на паричната политика FOMC ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите перспективи", се казва в изявлението на Фед.

В него се подчертава, че Комитетът е готов да коригира своя подход към паричната политика, ако възникнат рискове, които биха могли да подкопаят постигането на целите на FOMC. Комитетът ще вземе предвид широк спектър от информация, включително данни за условията на пазара на труда, инфлационния натиск и инфлационните очаквания, както и събития на финансовите пазари в САЩ и по света", се казва на финала на съобщението на Фед.

Намаляването на инфлацията не е гарантирано

Инфлацията в Съединените щати все още е твърде висока и по-нататъшният напредък в нейното намаляване не е гарантиран, каза председателят на Фед Джером Пауъл след срещата на банковия регулатор, която приключи в сряда вечерта. Според него, през последните месеци инфлацията не показва по-нататъшен напредък към забавяне. "Ние сме напълно ангажирани да върнем инфлацията обратно към нашата цел от 2%", каза той.

Ръководителят на Федералния резерв оцени състоянието на икономиката на САЩ като стабилно. Той обаче каза, че икономическите перспективи са несигурни и Фед остава много чувствителен към рисковете от инфлация.

Потребителските разходи са нараснали през последните тримесечия въпреки по-високите лихвени проценти, но инвестициите в редица бизнеси са пострадали, каза още президентът на Фед. По неговите думи, е вероятно да отнеме повече време от очакваното преди, за да се премине по-ниски лихвени проценти. "Не знам колко време ще отнеме", добави Пауъл.

Той подчерта, че Федералният резерв не обича да реагира на данни от един или два месеца, но когато инфлацията е била по-висока от очакваното за цяло тримесечие, "ние приемаме това като сигнал". Той каза, че все още очаква растежът на потребителските цени да се забави тази година, въпреки че не е толкова уверен.

Първи реакции на пазарите

След публикуването на резултатите от срещата и пресконференцията на Пауъл, първото експресно проучване на CME Group по инструмента за измерване CME Group показва, че пазарните участници очакват Фед да намали лихвите за първи път през ноември. Според техните оценки, има голяма вероятност това намаление да е единственото през 2024 година.

Търговията по фондовите борси в Европа е силно ограничена, но всички основни индекси стартираха с понижения между половин процент и над два процента, а на валутните пазари щатският долар се обезцени към повечето световни валути.