Луксозната марка от групата Фолксваген (Volkswagen) - Порше (Porsche) прие да плати глоба от 535 милиона евро в Германия в рамките на скандала с манипулираните резултати от тестовете за вредни емисии на дизелови автомобили. Това съобщи днес съдът в Щутгарт, цитиран от Франс прес и БТА.

Магистратите подчертаха, че Порше е допуснал "небрежност при спазването на задълженията си за надзор", като по този начин е направил възможна продажбата на дизелови автомобили "чиито емисии от азотен диоксид не отговарят на нормите".

Тази сума се добавя към глобата от 1,8 милиарда евро, наложена на марките Фолксваген и Ауди (Audi) в Германия за подобни нарушения. Това е единствената възможна юридическа основа, за да бъде преследвана наказателно компания в Германия.

След тази глоба повече няма да има процедури от този род срещу групата Фолскваген и марките й, каза говорител на автомобилостроителя.

Това плащане обаче няма "влияние" върху индивидуалните съдебни преследвания или петиции на клиенти, уточни съдът в Щутгарт.

Няколко германски съдилища започнаха разследвания за злоупотреба, манипулиране на котировките на борсата или лъжлива реклама.

При представянето на резултатите за първото тримесечие миналата седмица групата Фолскваген посочи, че е заделила допълнителна сума от 1 милиард евро, която покрива тази глоба.

Така скандалът струва около 30 милиарда евро на автомобилостроителя, откакто той призна, че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си автомобили със софтуер, който може да манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии.

По обяд акциите на компанията на Франкфуртската борса поевтиняха с 2,26 процента до 154,06 евро при спад на индекса Dax с 0,72 процента.