Президентът на британското подразделение на одиторската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG) Бил Майкъл подаде оставка днес, след като беше подложен на ожесточена критика от служителите си по повод оскърбителни изказвания към тях, съобщиха водещи британски издания.

Обичам тази компания и искрено съжалявам, че думите ми са обидили колегите, събитията от тази седмица са им повлияли отрицателно. В светлината на това позицията ми е несъстоятелна и затова реших да напусна компанията, каза той, цитиран от в. "Гардиън".

Майкъл ще напусне окончателно поста си в края на месеца. Временно задълженията му ще бъдат изпълнявани от члена на съвета на директорите Бина Мета и шефа на подразделението за работа с клиентите и пазарите Мери О'Конър.

Полемиката около Бил Майкъл се зароди след статия във в. "Файненшъл таймс" за виртуално заседание на Кей Пи Ем Джи в понеделник, в което са участвали 1500 служители и е било посветено на влиянието от пандемията върху условията на работа.

Според двама от участниците, пожелали анонимност и цитирани от бизнес всекидневника, Бил Майкъл е поискал от служителите си да престанат да се оплакват и да не играят ролята на жертви.

Преди тази среща служителите бяха изразили опасенията си от възможното понижаване на заплатите и бонусите им, както и от начина, по който Кей Пи Ем Джи оценява работата им, класирайки всеки сътрудник в даден екип, от най-добрия до най-лошия.

Тази размяна на мнения идва след публикуването на годишните резултати за финансовата година, приключила в края на септември, на одиторската компания във Великобритания.

От тях става ясно, че заплатите на 582 служители са се понижили с 11 процента. Според ръководството на групата целта на тази мярка е била икономии и запазване на работни места.

Заплатата на самия Майкъл е намалена с 14 процента, до 1,7 милиона британски лири.

Общо оборотът на британското подразделение на компанията, за което в страната работят 16 000 души, се е понижил с 4 процента до 2,3 милиарда лири.