Президентът на британското подразделение на одиторската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG) Бил Майкъл се извини след противоречиво изказване, с което призова служителите си да престанат да се оплакват от условията на работа след пандемията, предаде Франс прес.

Съжалявам за думите, които използвах, тъй като те не отговарят на това, в което вярвам. Затова се извинявам на колегите, каза той в изявление, изпратено днес до АФП.

Да се грижа за благополучието на сътрудниците ни и да създам култура на работа, в която всеки може да се развива, е от първостепенна важност за мен и е центъра на всичко, което правим като компания, подчерта той.

Полемиката около изказването му се зароди след статия във в. "Файненшъл таймс" за виртуално заседание на Кей Пи Ем Джи в понеделник, в което са участвали 1500 служители и е било посветено на влиянието от пандемията върху условията на работа, допълва БТА.

Според двама от участниците, пожелали анонимност и цитирани от бизнес всекидневника, Бил Майкъл е поискал от служителите си да престанат да се оплакват и да не играят ролята на жертви.

Преди тази среща служителите са изразили опасенията си от възможното понижаване на заплатите и бонусите им, както и от начина, по който Кей Пи Ем Джи оценява работата им, класирайки всеки сътрудник в даден екип, от най-добрия до най-лошия.

Тази размяна на мнения идва след публикуването на годишните резултати (финансовата година е приключила в края на септември - бел. АФП) на одиторската компания във Великобритания.

От тях става ясно, че заплатите на 582 служители са били понижени с 11 процента. Според ръководството на групата целта на тази мярка е била икономии и запазване на работни места.

Заплатата на самия Майкъл е намаляла с 14 процента до 1,7 милиона британски лири.

Общо оборотът на британското подразделение на компанията, за което в страната работят 16 000 души, се е понижил с 4 процента до 2,3 милиарда британски лири.