Министерството на правосъдието на САЩ, изпълняващо също функциите на генерална прокуратура на страната, подаде иск срещу компанията Фейсбук заради дискриминация на американски работници, се казва в разпространено днес изявление на ведомството, предадоха световните агенции.

"В иска се твърди, че Фейсбук е отказала да наема квалифицирани и налични работници от САЩ на повече от 2600 длъжности, които компанията вместо това е запазила за притежатели на временни визи", отбелязва министерството.

Наскоро антимонополните власти в САЩ поставиха на мушка Фейсбук заради придобиванията на компаниите Instagram и WhatsApp. Разследващите случая смятат, че контролът на Фейсбук над двете приложения е довел до антиконкурентна среда, като в същото време потребителите се ползуват с по-малка защита на поверителността, тъй като гигантът сред социалните медии интегрира потребителски данни с другите си услуги.

А през това време Фейсбук пуска и новини

Фейсбук (Facebook) обяви на 1 декември, че през януари идната година ще пусне във Великобритания информационната си секция Фейсбук нюз (Facebook News), която разпространява статии срещу заплащане за издателите, предаде Фрранс прес. В края на 2019 година компанията вече пусна Фейсбук нюз (Facebook News) в САЩ с цел да популяризира журналистиката и да промени репутацията си на носител на подвеждаща информация.

В момента се водят преговори за подобна секция новини във Франция и Германия, съобщи американският гигант сред социалните мрежи.

Ще продължим да работим с издателите в страни, в които пазарните условия и законовите рамки позволяват подобна инвестиция и иновация, добави гигантът в социалното общуване.