Шефовете на Фейсбук и Туитър защитиха усилията на своите социални мрежи в борбата срещу дезинформацията във връзка с изборите в САЩ, предаде ДПА.

Двамата бяха изслушани по видеоконферентна връзка в Сената вчера.

Главният изпълнителен директор на Туитър, Джак Дорси, каза, че неговата кампания е поставила на повече от 300 хиляди туита предупреждение, че може да съдържат невярна или подвеждаща информация. "Съсредоточихме се върху неутрализирането на опитите за подкопаване на гражданската почтеност, предоставяйки информационен контекст, както и върху продуктовите промени, за да насърчим" по-сериозното обмисляне дали съответното съдържание е фалшиво или не.

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг похвали своята социална мрежа, че е предприела "безпрецедентната мярка" да промотира "точна изборна информация" най-горе в нюзфийда на потребителите си.

Разгорещените дебати в Сената на САЩ показаха ясно острото разделение между двете основни партии по въпроса за дезинформацията в интернет, отбелязва ДПА.

Републиканците осъдиха Фейсбук и Туитър за предполагаемото цензуриране на консервативни мнения. Демократите пък разкритикуваха социалните мрежи, че не правят достатъчно в борбата срещу дезинформацията, особено от страна на Доналд Тръмп.

Президентът републиканец е основният източник на неверните твърдения за масови измами в негов ущърб на изборите, спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън. Тръмп отказва да признае победата на Байдън.