Производителят на самолетни двигатели Ролс-Ройс (Rolls-Royce) заяви, че продължава да подготвя планове за действие при извънредни ситуации, тъй като расте несигурността за това дали парламентът ще подкрепи плана за Брекзит на премира Тереза Мей, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Това споразумение е само проект, каза днес главният изпълнителен директор на компанията Уорън Ийст пред радио Би Би Си, присъединявайки се към редица ръководители на фирми, призоваващи политиците да бъдат прагматични и да не подкопават споразумение, което би позволило търговията между Великобритания и ЕС да продължи гладко.

Ще продължим с плановете си за действие при извънредни ситуации, което включва натрупване на запаси, така че да имаме логистичен капацитет, от който се нуждаем, за да продължим бизнеса си, посочи той.

Производителите като Ролс-Ройс се опасяват, че новите мита и митническата бюрокрация ще застрашат навременните доставки на хиляди части, от които зависят, ако Великобритания излезе без споразумение от ЕС на 29 март.

Британската лира си върна загубите, след като Мей не отстъпи от плана си по Брекзит, а британските индекси FTSE 100 и FTSE 250 се възстановиха, повишавайки се с 0,2 и 0,3 процента съответно след разпродажбите вчера.

Мей обаче все още се бори с най-голямата криза откакто е премиер след оставките на ключови министри в знак на протест срещу проектоспоразумението. Тя е изправена и пред тежка битка да прокара документа през парламента, ако оцелее.

Политическата ситуация остава несигурна, заяви германският автомобилостроител Бе Ем Ве късно снощи, като допълни, че ще продължи да се подготвя за най-лошия сценарий, което би било Брекзит без споразумение.

Заводът за производство на автомобилите Мини (Mini) на Бе Ем Ве в Оксфорд представлява 13 процента от автомобилното производство във Великобритания, като миналата година са произведени 220 000 коли.

Асоциацията на шотландското уиски, която представлява една пета от британския износ на храни и напитки в стойност, каза, че липсата на споразумение по Брекзита ще предизвика значителни трудности за сектора и ще повиши разходите