Amazon изпревари Apple по пазарна капитализация, превръщайки се в най-голямата компания в света. Така Джеф Безос окупира не само индивидуалния връх в класацията за най-богатите хора в света, но и фирмения.

На този фон странно звучат неговите думи, казани преди около два месеца: ""Амазон" не е толкова голям, за да не може да се провали... Действително предвиждам, че един ден "Амазон" ще се провали. "Амазон" ще фалира. Ако видите големи компании, техният живот е около 30 г., а не сто години".

Това се случи дори преди лошите резултати дошли от Apple след затварянето на пазара, които изстреляха акциите й силно надолу. В края на вчерашната сесия оценката на Amazon бе в размер на 752.59 милиарда долара, при 749.39 милиарда долара за Apple.

Днес обаче, след потенциалното силно понижение в книжата на Apple, за което сочи извънборсовата им търговия вчера, разликата в полза на Amazon ще се повиши значително. 

След негативните новини излезли от компанията, акциите на Apple загубиха 8.5% от стойността си - до ниво от 144.5 долара за брой. Това бе най-ниското им ниво от юли на 2017-та година.

Иначе и Amazon, и Apple вървяха "ръка за ръка" по пътя към рекордната пазарна оценка от 1 милиард долара, като там надпреварата бе спечелена от Apple. Серия от негативни данни обаче, изпратиха акциите на производителя на iPhone силно надолу.

От върха си при нива от близо 235 долара до момента, книжата на Apple са загубили около 34%, без да се отчита потенциалния им спад днес. Най-вероятно компанията ще се превърне в един от компонентите на FAANG с най-голяма загуба на пазарна оценка от върха си през миналата година.

Причина за срива на акциите са занижените очаквания за размера на приходите, които компанията обяви.

В ключово за бизнеса със смартфони, таблети и компютри тримесечие, което включва Черния петък и коледните празници, Apple е отчела приходи от 84 млрд. долара, докато очакваните постъпления от компанията са били между 89 и 93 млрд. долара.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук посочи като причина за спада на акциите забавянето на икономиката в Китай - третият основен пазар на Apple след САЩ и Европа.

"Макар че очаквахме някои предизвикателства на ключовите нововъзникващи пазари, не предвидихме мащаба на икономическото забавяне, особено в Китай", заяви Кук.