Базираната в Швейцария енергийна компания "МЕТ Груп" (MET Group) съобщи, че е подписала предварително споразумение с "Комънуелт Ел Ен Джи" (Commonwealth LNG) за закупуване на втечнен природен газ (ВПГ) от американското й съоръжение, което в момента е в процес на изграждане в Камерън, щата Луизиана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съгласно 20-годишното споразумение "МЕТ Груп" ще закупува от "Комънуелт Ел Ен Джи" по един милион тона ВПГ годишно. Очаква се доставките да започнат до 2027 г. благодарение на планираните шест съоръжения за втечняване на газ с годишен капацитет от 9,3 метрични тона газ.

"Пратките на ВПГ за Европа допринасят значително за диверсификацията на доставките и имат важен принос за европейската енергийна сигурност", каза председателят и главен изпълнителен директор на "МЕТ Груп" Бенджамин Лакатуш.

Основателят и изпълнителен председател на "Комънуелт Ел Ен Джи" Пол Варело на свой ред каза, че споразумението показва как САЩ може и ще играе роля в енергийния преход на Европа, като осигурява надежден и достъпен природен газ за региона.

"МЕТ Груп" осъществява дистрибуция на едро и дребно на газ и електроенергия във Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Унгария, Хърватия, Румъния, Словакия, Турция, Сърбия и България. Компанията внесе в Европа над 30 тераватчаса или около 2,3 милиона тона ВПГ през миналата година, припомня Ройтерс.