През януари изтича срокът на голяма част от годишните електронни винетки. До кога е валидността им всеки може да провери на Vinetki.bg, нужен е само регистрационния номер на автомобила. Нова винетка за 2021 година може да се закупи до 30 дни преди датата на активирането ѝ пак от същата платформа.

Винетки онлайн могат да се купят в три лесни стъпки. Избира се типа на превозното средство - автомобил под 3.5 или каравана/ремарке. Втората стъпка е вида на винетката и начална дата на валидността ѝ - годишна за 97 лв., тримесечна за 54 лв., месечна за 30 лв., седмична за 15 лв., уикенд за 10 лв. Третата стъпка е плащането, което става с банкова карта, а разписка за закупената винетка се получава на предоставения е-мейл. Има възможност за закупуване на по-голяма брой винетки с едно плащане, както и условия за плащане по банков път.

Регистрационния номер на превозното средство трябва да се въвежда с главни букви, без интервал, тире и точка. Системата допуска използването и на кирилица, и на латиница, при условие, че същите напълно съответстват на регистрационния номер. Проверката преди и след плащане гарантира, че превозното средство е с платена пътна такса. На контролните органи не е нужно да се представя разписка за закупена винетка, защото контролът се осъществява чрез проверка по регистрационния номер в централната електронна тол система.

Ако потребителите създадат свой профил като се регистрират на сайта Vinetki.bg, ще могат да закупуват винетки без да е нужно да попълват всеки път данните на автомобила. В личния профил автоматично се запазват разписките за заплатените винетки и история на всички покупки със съответните регистрационни номера. Получават се и известия за предстоящо изтичане на валидността и друга полезна информация.

Вече две години закупуването на винетки става лесно, бързо и удобно онлайн на www.Vinetki.bg и не е необходимо посещение на търговски обект за продажба. От януари 2019 г. хартиените винетки бяха заменени от електронни, като "Интелигентни трафик системи" АД първи въведоха тази услуга, разработвайки Vinetki.bg като сигурна уеб базирана платформа за заплащане на пътни такси.

"Интелигентни трафик системи" АД е регистрирано като Национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси и официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура" и лидер на пазара на заплащане на електронни пътни такси.