Американският производител на безалкохолни напитки Кока-Кола (Coca-Cola), често критикуван заради възможното замърсяване на околната среда, което биха могли да предизвикат неговите продукти, все още вярва в бъдещето на пластмасовите бутилки.

Компанията обяви, че от 2023 година ще прикрепя капачките към тях, като целта е да се осигури по-доброто им събиране и рециклиране, съобщава в. "Фигаро".

Като част от новата инициатива от април 2022 година ще бъдат пуснати на пазара малки 500-милилитрови бутилки от 100 процента рециклирана пластмаса. Те ще бъдат използвани за различните видове Кока-Кола, Спрайт (Sprite) и Фанта (Fanta), произведени от групата, допълва БТА.

Целта е до 2030 година да се постигне 100 процента рециклируемост на всички бутилки от цялата гама, така че в Европа да бъдат премахнати от употреба над 200 000 тона пластмаси годишно, се казва в комюнике на групата.

Компанията често е критикувана заради въглеродния отпечатък на продуктите й. Според неправителствената организация "Да се освободим от пластмасата" (Break Free From Plastic) Кока-Кола е обявена през 2020-а за трета поредна година за най-замърсяващата с пластмаса компания, преди Пепси (Pepsi) и Нестле (Nestlе).

От няколко години Кока-Кола се опитва да направи модела си по-зелен, отбелязва "Фигаро".

През декември 2020 година тя обяви, че си е поставила за цел да постигне въглеродна неутралност до 2024 година, а до 2030 година компанията цели да намали с 30 процента парниковите си емисии.