Подписването на договора с "Уестингхаус Електрик Швеция" днес е поредната стъпка на България за диверсификация, каза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят се включи в церемонията по подписването на договора между АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, отбелязаха от пресслужбата на Министерския съвет.

Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция, се посочва в съобщението.

В рамките на церемонията Бойко Борисов акцентира върху геостратегическото значение на това, което в момента България прави относно защитата на националната си сигурност, изтъквайки, че съществен елемент е именно диверсификацията.

"Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20 на сто от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата "Три морета" напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище "Чирен", което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ", изтъкна министър-председателят.

По темата за ядрената енергетика премиерът е добавил също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ "Козлодуй" е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

Ръкопляскания след подписването

Договорът днес е бил подписан от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азис Даг, се посочва в прессъобщението. На събитието са присъствали министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Швеция Катарина Рангнит.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг

Снимка: Министерски съвет

"С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз", е заявил в рамките на церемонията изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Той е изразил увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика.

Вицепрезидентът и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азис Даг е изразил задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ "Козлодуй". "Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България", е заявил Азис Даг.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим. "По този начин и ние като правителство изпълняваме един от основните си ангажименти и приоритети в енергетиката - именно диверсификация на енергийните ресурси", е заявила Петкова.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. "За нас е истинска гордост да сме тук заедно с Вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници", е заявила посланик Мустафа.

Посланикът на Швеция Катарина Рангнит отбеляза, че подписването на днешния договор ще бъде в полза не само за двете компании, но и за България и Швеция.

Какво предстои по договора

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети, се посочва в прессъобщението. След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, в която са включени отделните етапи на процеса. Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ.

Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в Европейския съюз. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, сигурността и надеждността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.