Българският атомен форум (БУЛАТОМ) представи класация на най-значимите събития в ядрената енергетика по света и в България, в която начело в света излезе плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" на руската корпорация "Росатом", която беше въведена в промишлена експлоатация през май тази година. За България на първо място е идеята за изграждане на 7 енергоблок в АЕЦ "Козлодуй.

Класацията е изготвена на базата на онлайн анкетно допитване до репортери на национални и регионални медии, отразяващи случващото се в икономиката и енергетиката. В гласуването участваха 27 журналисти.

Резултатите от анкетата >>

Челната тройка в класацията за света се допълва от лицензионният напредък на проекта за малък модулен реактор на американската компания NuScale и началото на монтажа на експерименталния ядрен реактор ITER, който се изгражда във Франция и първата АЕЦ в арабския свят - "Барака", в ОАЕ.

За България на почетното второ и трето място са подписаните от "Росатом" меморандуми за разбирателство с Framatome SAS и с GE Steam Power във връзка с проекта за АЕЦ "Белене" и писмата на Булатом до българското правителство и ЕК с настояване атомната енергия да бъде включена в "Зелената сделка". Третата позиция остана за първи и втори енергоблок на проекта АЕЦ "Белене" и седми и осми на АЕЦ "Козлодуй", които да са част от енергийната стратегия на страната.

3e-news.net