Илон Мъск е изправен пред нов кръг от регулаторни проблеми заради туитове за Tesla Inc., предизвиквайки нови притеснения за способността на главния изпълнителен директор и милиардер да държи импулсивното си поведение под контрол и да управлява отговорно публична компания, съобщава Инвестор.

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) поиска в понеделник от съдия да обвини Мъск в нарушаване на споразумение, което изисква от него да получава одобрение от Tesla за публикации в социалните медии, които биха могли да бъдат съществени за инвеститорите. Той е нарушил тази сделка с туит на 19 февруари, в който се казва, че Tesla ще направи около половин милион коли през 2019 г., твърди комисията. Главният изпълнителен директор публикува няколко часа по-късно нов туит, в който се казва, че доставките ще достигнат само около 400 000 коли. 

Ходът на комисията поставя Мъск в нова правна опасност по-малко от пет месеца, след като той сключи споразумение за това, че е подвел обществото с туитове, в които твърдеше, че ще свали производителя на електрически автомобили от борсата. Сега той може да се сблъска с различни наказания, като най-тежкото би било забрана да управлява Tesla или някоя друга публична компания за определен период от време, казва пред Bloomberg Чарлс Елсън, директор на Центъра за корпоративно управление "Джон Вайнберг" ккъм университета Делауеър.

Окръжният съдия Алисън Нейтън, която се занимава с делото, не е насрочила изслушване, за да реши дали искът е допустим или да определи дата, на която Мъск или Tesla да отговорят на жалбата. Новината изпрати акциите на Tesla с цели 5,4% надолу в следборсовата сесия. Акциите вече загубиха 10% от стойността си през тази година.

Потенциалната загуба на Мъск, главният архитект на визията на Tesla за бъдещето, в което електрическите превозни средства и слънчевата енергия ще намаляват зависимостта на човечеството от парниковите газове, ще бъде голям удар за компанията. Автомобилният производител разчита на своя главен изпълнителен директор не само за технологичното лидерство, но и за нейния смел имидж срещу утвърдените имена. Но култа към личността има и недостатъци за Tesla, тъй като Мъск често изпраща акциите надолу с неприемливото си поведение, като пушене на трева във видео в интернет или обида към анализатор в рамките на конферентен разговор.

"Мъск продължава да бъде безразсъден с Twitter", казва Джийн Мюнстер, управляващ партньор в компанията за рисков капитал Loup Ventures. "Ако се надявахте да се промени, ясно е, че това няма да се случи. За съжаление, това е ненужно разсейване от продуктовата линия на компанията от световна класа", пояснява той.