Газпром експорт е на мнение, че има достатъчно основания за повишаване на цената на газа за полската държавна газова компания ПГНиГ (PGNiG), предаде ТАСС. Допълнението към договора е било подписано вчера без да ощети руската компания при обжалване на решението на Арбитражния съд към Стокхолмската търговска камара.

Газпром и Газпром експорт продължават да обжалват по установения ред решението на съда за преразглеждане на цената на газа със задна дата от 2014 година, посочи руската компания.

"Освен това, също в съответствие с договора, компаниите преговарят за преразглеждане на цената на договора от 2017 г. Газпром експорт смята, че има достатъчно основания за преразглеждане на цената нагоре", добавят компаниите Газпром и Газпром експорт.

Вчера ПГНиГ съобщи, че очаква да получи 1,5 милиарда долара от руския газов гигант Газпром до 1 юли като компенсация за надутите цени на газа. На 29 май Газпром обжалва пред Апелативния съд на шведския окръг Свеа това решение на арбитражния съд. През ноември 2019 г. Газпром вече загуби едно обжалване на решение на същия Арбитражен съд пред същия Апелативен съд по спор с украинската Нафтогаз за транзита на руски газ.

Плащането е резултат от решението от март на арбитражния съд на Стокхолмската търговска камара. Полската газова компания се обърна към съда, тъй като цените, които плаща компанията за доставяния газ, са по-високи от цените, на които Газпром доставя синьо гориво на други европейски държави.

ПГНиГ и Газпром подписаха вчера допълнение към договора си за доставка на газ, в което се потвърждава, че ще бъде прилагана нова формула за ценообразуване, определена от арбитражния съд, съобщи полската компания. Двете компании са се споразумели и по подробностите за компенсациите.

Газпром трябва да намали цените със задна дата от ноември 2014 година, уточни полската компания.

През ноември ПГНиГ обяви, че не желае да удължава договора си с Газпром след 2022 година. Посочената причина е увеличената диверсификация на полските доставки на природен газ.

Какви са алтернативите на Полша

Полша използва около 18 милиарда кубически метра газ годишно. Преди няколко години държавните власти заявиха, че страната няма да удължи дългосрочния договор с Газпром след приключването му през 2022 година. Това споразумение предвижда възможността за доставка до Полша до 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Варшава твърди, че е открила възможност да се откаже от руския газ чрез закупуване на втечнен природен газ (LNG), който се доставя в страната от САЩ и Катар на терминала за втечнен природен газ в Швиноуйшче (град в Северозападна Полша), както и чрез изграждането на "Балтийския тръбопровод", който трябва да свърже Полша с норвежкия шелф през Дания.