Полските власти тръгват към изграждането на "Балтийски тръбопровод" (Baltic Pipe), заяви в понеделник, 4 май, в телевизионно изявление президентът на страната Анджей Дуда.

"Започва изграждането на "Балтийски тръбопровод", тоест на прочутия газопровод, който ще премине от норвежкия шелф в Дания, а след това през Дания в Полша, до нашето крайбрежие", каза той. Както подчерта полският лидер, самите строителни работи ще започнат през следващите дни, цитира го ТАСС.

"На 30 април компанията "Газ Систем" (Gaz-System) - оператор на полската газопреносна система, подписа договор за изпълнение на този проект със "Сайпем Лимитид (Saipem Limited)*, информира Дуда, като заяви, че проектът е получил всички необходими разрешения.

"Този ​​проект е от голямо значение за икономиката на Европа, за енергийния суверенитет на ЕС", каза президентът на Полша, като подчерта, че страната му ще може по-късно да транспортира газ, доставен по тази магистрала, по-специално до Украйна.

От своя страна ръководителят на Gaz-System Томаш Стемпен посочи, че цената на целия проект за "Балтийски газопровод" е "над 1,5 милиарда евро". "Договорът, който подписахме, е за около 280 милиона евро", добави той.

"Балтийски тръбопровод" е проект за газопровод, който трябва да свърже полетата на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът включва три фази: свързване на норвежката и датската газопреносни системи, разширяване на датската инфраструктура, както и изграждане на гасопреносната мрежа на "Балтийски тръбопровод", която ще свърже Полша и Дания по дъното на Балтийско море, отбеляза ТАСС.

Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра газ годишно. Властите в Полша възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 г.

*Saipem S.p.A. (Società Anonima Italiana Perforazioni E Montaggi) е италианска компания в сферата на проучванията и добива за нефт и една от най-големите в света. До 2016 г. тя беше дъщерна компания на италианския петролен и газов гигант Eni, която все още запазва приблизително 30% от акциите на Saipem.