Контролираната от държавата полска газова компания ПГНиГ (PGNiG) съобщи днес, че очаква да получи 1,5 милиарда долара от руския газов гигант Газпром до 1 юли като компенсация за надутите цени на газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Плащането е резултат от решението от март на арбитражния съд на Стокхолмската търговска камара. Полската газова компания се обърна към съда, тъй като цените, които плаща компанията за доставяния газ, са по-високи от цените, на които Газпром доставя синьо гориво на други европейски държави.

През април Полша се закани, че може да арестува активи на Газпром, включително и в "Северен поток - 2".

Но до такава мярка не се стигна. ПГНиГ и Газпром подписаха днес допълнение към договора си за доставка на газ, в което се потвърждава, че ще бъде прилагана нова формула за ценообразуване, определена от арбитражния съд, съобщи полската компания. Двете компании са се споразумели и по подробностите за компенсациите.

Газпром трябва да намали цените със задна дата от ноември 2014 година, уточни полската компания.

През ноември ПГНиГ обяви, че не желае да удължава договора си с Газпром след 2022 година. Посочената причина е увеличената диверсификация на полските доставки на природен газ.