Полша има по-голяма икономическа изгода да купува газ от Русия, отколкото от САЩ. Това заяви днес в интервю за ТАСС нобеловият лауреат и бивш полски президент Лех Валенса.

На въпрос за решението на Варшава от 2022 г. да се откаже от покупките на руски газ, като го замени частично с втечнен природен газ от САЩ, Валенса отбелязва, че това ще бъде значително по-скъпо, допълва БТА.

"От Москва до Варшава е по-близо, отколкото от Ню Йорк. Няма как да не е по-скъпо. Защо ни е това? Защо да купуваме по-скъпо, като вместо това можем да повишим заплатите. Но заради това, че не успяваме да се договорим, че не се доверяваме един на друг, че се спасяваме както можем и купуваме от САЩ", казва той.

Полша потребява около 18 млрд. куб метра газ годишно. Преди няколко години Варшава обяви, че няма да удължава повече дългосрочния договор с руския концерн "Газпром" за газови доставки след изтичането му през 2022 година.

Договорът предвижда възможност страната да получава до 10 млрд. куб метра газ годишно. Полските власти заявяват, че са намерили възможност да се откажат от руския газ чрез закупуване на втечнен газ от САЩ и Катар, както и благодарение на тръбопровода "Балтик пайп", който се очаква да свърже Полша с норвежките газови полета, преминавайки през територията на Дания.