Полският антимонополен регулатор (UOKiK) съобщи, че ще глоби със 172 милиона злоти (40,3 милиона евро) френската енергийна компания Анжи (Engie), която е един от инвеститорите в проекта за газопровод "Северен поток-2", заради липса на сътрудничество по дело за строителството на газопровода. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на Блумбърг, която цитира регулатора.


Регулаторът не уточнява дали е наложена глоба на други компании, участващи в проекта, според Блумбърг и БТА.

Антимонополната служба, цитирана от Ройтерс, е заявила, че ще наложи значителна глоба днес в рамките на дело срещу руската компания Газпром и пет европейски фирми, отговарящи за финансирането на "Северен поток-2".

Полша твърди, че "Северен поток-2", който ще удвои експортния капацитет на Русия през Балтийско море, е заплаха за европейската енергийна сигурност и че ще засили и без това доминиращата позиция на Газпром на пазара.

През 2016 година антимонополната служба в Полша каза, че проектът "Северен поток-2" ще подкопае конкуренцията. Регулаторът отхвърли съвместното дружество между Газпром и европейските му партньори - френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall).

Миналата година антимонополната служба заведе дело срещу тези компании защото не са се съобразили с възраженията й.