Полското правителство възнамерява да изземе активите на Газпром в Европа като обезщетение, което енергийната компания ПГНиГ (PGNiG) трябва да получи след присъждане на Арбитражния съд в Стокхолм, който разгледа жалбата на Полша за цените на руския газ, доставен в републиката. Това изявление направи заместник-министърът на държавните активи на републиката Януш Ковалски в интервю за седмичник "Впрост", цитиран от ТАСС.

Преди няколко години това направи украинският "Нафтогаз", припомня Ковалски. "Днес, когато сме изправени пред въпроса как да възстановим "над 6 милиарда злоти (1,5 милиарда долара) от "Газпром", които бяха присъдени на полската страна с решение на Арбитражния съд в Стокхолм в полза  по отношение на надплащането за доставките, тогава най-доброто според мен е вариантът с точно такова изземване. В такава посока работи и PGNiG", каза той.

Както подчерта Ковалски, "този път изисква допълнителни процедурни стъпки". "Може да се каже, че всички ключови проекти на "Газпром" в Европа и неговите дъщерни дружества, могат в крайна сметка да послужат за ефективно изплащане на дълговете към Полша".

"Първо, ако в края на краищата руснаците не спазват закона, тогава според мен е добра идея да вземете на първо място акциите на "Северен поток" и "Северен поток 2". Това също може да доведе до забавяне на изпълнението на проекта "Северен поток 2", за спирането на който Полша отдавна настоява.

Ковалски подчерта, че не могат да се правят никакви отстъпки по отношение на компенсациите, дължими от "Газпром".

Според него, PGNiG ще избере най-ефективния начин за постигане на обезщетение. "Независимият арбитраж в Стокхолм призна нашето искане за правилно", заяви представителят на полското правителство.

В края на март PGNIG обяви, че е спечелил арбитраж с "Газпром" по цените на газа. Според компанията размерът на обезщетението ще бъде 1,5 милиарда долара. "Газпром експорт" заяви, че проучва решението на съда и смята, че е преждевременно да се дават каквито и да било прогнози за размера на възможните плащания.

Съгласно решението на съда, както съобщава полската компания, формулата за ценообразуване на доставяния от "Газпром" газ по Ямалския договор, е променена спрямо пазарните условия. Новата договорна цена, определена от арбитражния съд, се отнася до доставките на газ от 1 ноември 2014 г., тоест от датата на подаденото от PGNiG заявление за преразглеждане на цената на договора, отбеляза ТАСС.

Как ще повлияе на "Северен поток 2" спадът в търсенето на газ

Същественият спад на търсенето на газ в Европа и ниските цени в региона може да доведат до отлагане на обявените по-рано срокове за приключване на проекта за газопровод "Северен поток-2", твърдят анализатори, анкетирани от ТАСС.

През януари руският президент Владимир Путин заяви, че завършването на строителството ще бъде отложено с няколко месеца - до края на тази година или първото тримесечие на следващата година и газопроводът ще заработи.

Според най-вероятния вариант за завършването на проекта ще се използва руският краново-монтажен кораб, предназначен за полагане на тръбопроводи "Академик Черский", собственост на "Газпром флот". В момента плавателният съд преминава през Ламанша по данни на портали за проследяване.

Според Дмитрий Маринченко от международната рейтингова агенция Фич (Fitch) измененията на курса на "Академик Черский" показват, че "Газпром" все още няма ясен план.

На същото мнение е и анализаторът от "Финама" Алексей Калачьов.

Всички решения за "Северен поток-2" се взимат на най-високо равнище. Възможно е промените на маршрута (на плавателния съд бел.ред) да отразяват колебания и съмнения в целесъобразността и възможностите за продължаване на строителството сега при сегашните пазарни условия, посочи експертът, който предполага също така, че заплетеният маршрут на "Академик Черский" може и да е отвличаща вниманието маневра.

Експертите припомнят, че 2020 година не започна много сполучливо за доставчиците на "синьо гориво". По данни на информационната платформа Газ инфръстракчър Юръп (Gas Infrastructure Europe) към 25 април европейските газови хранилища са рекордно запълнени - 60,8 процента. Преди година на същата дата запълнеността е била 47,7 процента. Освен това на фона на излишъка от суровина в региона цените на газа продължават да се понижават.

Приходите на "Газпром" от износ на газ за януари-февруари спаднаха с 51,3 процента до 5,05 милиарда долара. Физическият износ на газ намаля с 24,6 на сто до 32,5 милиарда кубични метра.

Докъде ще транспортира "Северен поток 2"

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) е руският "Газпром. Партньори на "Газпром" в проекта са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.